A 190000 lakosú Groningenben közlekednek a világon (arányaiban) a legtöbben biciklivel: a megtett utak 57%-a történik kerékpáron.

Amszterdam után átmentünk a szintén holland Groningenbe, hogy megnézzük milyen a világ legbiciklisebb városa. A település nem túl nagy, a 190000 lakosból kb. 30000 egyetemista, fél óra alatt lazán el lehet biciklizni a város egyik végéből a másikba és a belváros szinte teljesen autómentes. A belső körön (a vasútállomás magasságában húzódó csatorna nagyjából a határ) belül csak buszok, munkagépek, taxik és áruszállító kocsik mozognak a magas parkolóárak miatt, de pár év múlva még szigorúbb korlátozások lesznek bevezetve. A város így is nagyon nyugis: nagy közösségi terek, jó levegő és tiszta utcák vannak mindenhol.

A folyamatos és csúcsidőben tömeges biciklizés mellett pár dolog megütötte a szemünket.

A vasútállomásnál nagyjából 10000 bicikli parkol. Ezt nagyrészt egy 2007-ben épített, kétszárnyú, többszintes, belül széles bicikliúttal és körforgalommal (!) rendelkező parkolóház adja. Eredetileg 4500 helyre terveztek, de év végére ez már 6000-re bővült. 2010-ben újabb 1000 parkolót adtak hozzá és 2015-ig évente 500 hely plusz kerül kialakításra. A Stadsbalkon nevű parkolóban számozott szekciók vannak és a bejáratnál világító táblák írják, hogy hol hány szabad hely van.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Stadsbalkon mellett, az állomáson belül még egy több száz férőhelyes, őrzött, szervizzel ellátott bicikligarázs is található.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A város másik nagy találmánya a bringás telezöld. Négy irányú kereszteződésekben van nagyjából 15 másodperc, amikor csak bringásoknak zöld, de nekik minden irányból. A rendszer szuperül működik, ahogy ezt a Streetfilms videója is mutatja.

Groningen: Green Phase for Cyclists from Streetfilms on Vimeo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mélygarázs tolósínes lépcsővel az egyetem egyik belvárosi épülete alatt

 

 

 

 

 

 

 

 

A belváros közepébe bevezető "helyi Rákóczi út", a Gedempte Zuiderdiep széles és nagyforgalmú út, de autók hiányában ennyire nyugodt

 

 

 

 

 

 

Groningen cargo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Groningen cycle chic

A bejegyzés trackback címe:

http://cyclechic.blog.hu/api/trackback/id/tr604365570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.