Hungarian Cycle Chic

Stílusos bringások, bringás stílusok.

Berlini csillagtúra - a világ legnagyobb bringás felvonulása?

Vasárnap tartották Berlinben a Fahrrad Strenfahrt-ot, vagyis a biciklis csillagtúrát. Ez egy több évtizedes hagyomány, aminek keretében a város minden részéről - de még Frankfurt  (Oder)-ból is - indulnak menetek, hogy egy spirális formában összefűződve egyesüljenek és a bemenjenek a Berlin közepén található Brandenburgi kapuhoz. A Berliner Morgenpost szerint idén 150000-en vettek részt a felvonuláson és a tömegben mi is ott voltunk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az egyik célunk az volt, hogy tanuljunk tőlük, megnézzük, mit csinálnak jobban, mint itthon a Critical Mass. El is ámultunk, meg nem is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A felvonulást az ADFC, vagyis a német országos biciklis civil szervezet (helyi MK) szervezi, de megannyi szponzor is támogatja, ami az itthoni CM esetében elképzelhetetlen lenne. A tömegélmény viszont elképesztő. Berlinben 3-4 millióan élnek, a bringázás aránya 15% körül van, a felvonulás pedig több évtizedes múltra tekint vissza. Így talán nem meglepő, hogy nem facebook-ról és gerilla módszerekből jött össze a tömeg (300 résztvevő fb-on egy 150ezres eseményre több, mint érdekes).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A menetbe mi Prenzlauer Berg egyik metróállomásánál csatlakoztunk. A meghirdetett gyülekezőhelyen kb. 30-an jöttek össze, ebből 6-7 teherhordó bicikliről vagy zene szólt, vagy gyerekek mosolyogtak. Volt egy sárga "bicikli-villamos" meg egy zöld politikus, aki arcképes ládából fújta a zöldszínű biciklis lufikat. Utóbbi itthon elképzelhetetlen lenne, de a felvonulásnak így is erős környezetvédő színt ad, hogy a végén nem közös bringaemelés van, hanem egy zöldfesztivál a Grüne Liga szervezet neve alatt. Nehéz is lenne mondjuk közös bringaemelés ott, ahol 3 órán át ömlik a tömeg, mi pedig pechesek voltunk mert a végén leszakadt az eső és a Tiergartenben sem élvezkedett a tömeg, hanem szétoszlott.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Brandenburgi kapunál felépített Umwelt festival-nak nevezett kirakodóvásár is furán hatna a hazai CM-en: nagyon a határán mozog a teljes életmódváltást hirdető zöld megoldások és a mindennapokban könnyen megvalósítható környezettudatos életmód közt. Vagyis egy szűkebb kört céloz meg, itthon viszont a minél nagyobb tömegek elérése a cél. És nem is a különböző öko-bio vállalkozások bevételhez juttatása. (Persze mást jelent budapesti szemmel nézni ezt és mást egy olyan városból, ahol nagyobb hagyománya van a környezettudatosságnak és sokkal több embert érintenek meg az öko-szavak. Többen tüntetnek egy autópálya ellen és nem különleges helyi dolgokat vásárolni, hiszen levehetőek a sarki szupermarket polcáról is. A bringázás viszont nem az ökotudat része: praktikus gyakorlat.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A felvonulás egyik legkatartikusabb élménye, amikor a neuköllni Grenzallénál 1 órás várakozásban összefut 3, addigra óriásira dagadt csillagág és a tömeg beveszi a  belvárosba vezető, két irányban lezárt A100-as autópálya 4 sávos alagútját és Tempelhof reptér melletti szakaszát. Ezután a korábbi Nyugat-Berlin központjában egy másik autópályáról egy újabb, addigra összeért ággal folyik össze a menet és így ömlik be a Tiergartenen át a Brandenburgi kapuhoz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A budapesti Critical Mass-t szokták a világ legnagyobb bringás demonstrációjának nevezni és szerintünk ezt a címet a Sternfahrt sem veszi el tőle. Ahogy a bankok által szponzorált New York-i óriás Five Boro menet sem. A CM ugyanis minden fesztivál-hangulata ellenére megőrizte demonstratív jellegét, míg ez inkább egy a város megannyi utcai karneváljából. Talán épp ezért sem volt dudálás (Kreuzberg egy utcáját leszámítva): ez itt megszokott.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mivel a Sternfahrt inkább egy hétvégi bringás program, kikapcsolódás, ezért berlini tapasztalatokhoz képest sokkal kevesebb stílusos bringást láttunk rajta. De a berlini style-skálát azért így is lefedi a közönség.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A chopper-ek nagyon mennek:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Különböző fiatalok - különböző kultúrák

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autópálya hangulat alagútban, napelemes soundsystem-mel és kötögetéssel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Esőbíró bicajosok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bringák különböző feladatokra

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

... és anyagokból

A bejegyzés trackback címe:

https://cyclechic.blog.hu/api/trackback/id/tr444571219

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Berlini csillagtúra 2012.06.07. 16:15:01

A Berliner Zeitung szerint idén 150000-en vettek részt a felvonuláson és a tömegben mi is ott voltunk.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cycle chic

A bicikli nem egyszerűen közlekedési eszköz, hanem egy igazi stíluselem. Nem kér kompromisszumot, nem kell hozzá öltözni, hiszen maga öltöztet. És még a városokat is jobbá teszi. 

 

 

Van képed? Küldd el a cyclechicdothu [at] gmail [dot]com címre. Ha küldesz képet, egyben elfogadod, hogy utómunkázhatjuk.

Copenhagen Cyclechic

 

Címkék

andrássy (51) bad (33) bajcsy (66) bam (47) bicikli (156) budapest (806) cargo (43) critical mass (68) csaj (890) csajok (99) csizma (75) csomagtartó (71) cyclechic (113) divatbemutató (54) dupla (30) elegáns (102) eső (40) farmer (61) felvonulás (67) fiú (153) fixi (48) fotópályázat (35) gyerek (88) gyerekülés (33) harisnya (40) hátizsák (47) (30) ing (55) kabát (63) kalap (38) kesztyű (30) kiskörút (114) kosár (198) közbringa (33) külföld (78) kutya (44) lakat (31) lány (322) magassarkú (137) margit (52) margit híd (31) napszemüveg (125) (92) nyár (306) öltöny (73) ősz (276) pasi (469) pasik (31) programajánló (44) sál (100) sapka (94) szállítás (31) szoknya (149) táska (112) tavasz (367) tél (259) videó (112) virág (42) zakó (30) Címkefelhő
süti beállítások módosítása