Hungarian Cycle Chic

Stílusos bringások, bringás stílusok.

Szoknyás női Critical Mass harcol a román bringautakért

Miközben a szoknyás bringázás New York-ban is érdekvédelmi hívószó lett, Romániában országos mozgalommá nőtte ki magát a Skirtbike nevű mozgalom, ami nem csak a bringás közlekedést népszerűsíti, hanem érdekképviseletként harcol a jobb infrastruktúráért. Két testvér, Oana Deliu és Andreea Toader eredetileg Velobello néven hozta létre a bringázást divattal erős női fókuszon keresztül feldolgozó blogját, mindezt a világméretű Cycle Chic mozgalom hatására. Egy évre rá Skirtbike névre váltottak és megszervezték első csinos nőket nyeregbe ültető bringás felvonulásukat.


A Skirtbike célja, hogy a mindennapos bringás közlekedésre inspirálja a nőket, és hogy mindezt abban a ruhában tegyék, amiben amúgy is járnának. „Egy kép többet mond minden szónál” – mondták blogjukról a szervezők, bizonyítva, hogy a Cycle Chic inspirációja tőlünk keletre is le tudja bontani a bringázást övező tévhiteket. Az eső áztatta első bukaresti Skirtbike felvonulás óta 7 városban szerveződtek azonos néven vidám tekerések, a helyi bringás szervezetek nőtagjai által szervezve. Idén először Bukarest mellett Temesvárott (Timisoara), Aradon, Kolozsvár (Cluj), Nagyszebenben (Sibiu), Jászvásáron (Iasi), Nagybányán (Baia Mare) és Szörényváron (Drobeta-Turnu Severin) rendeztek Skirtbike felvonulást egyenként több száz résztvevővel.


A világ nagyvárosaiban tapasztalható trendekhez hasonlóan Romániában egyre többen járnak bringával. Illúziói azonban senkinek ne legyenek: odaát sokkal rosszabb a bringás infrastruktúra helyzete, mint itthon. A szervezők is elmondták, hogy Bukarestben a bringautak mind járdára festett csíkokat jelentenek rajta parkoló autókkal, kátyúkkal, betévedő gyalogosokkal és egyéb akadályokkal. Erdélyben azért valamivel jobb a helyzet, de a képekből ítélve még nem egy Andrássy úti vörös szőnyeg az átlagos bicikliút minősége, modern élhető városoktól még ott is messze vannak. A Green Revolution Association és a Daedalus Millard Brown idén júniusi felmérése szerint egyébként júniusban országosan 12% közlekedett biciklivel, a típusok között pedig toronymagasan a mountainbike-ok vezetnek a városi bringákkal szemben. Van tehát még min dolgozniuk a lányoknak, hogy meghonosítsák az igazi bringás sikket.


Mi abszolút boldogak vagyunk, hogy a Cycle Chic szemlélet egyre több helyen sikeres. Az üzenet mindenhol érvényes: bringázni bármiben lehet, nem kell hozzá különleges felszerelés, ruházat és tudás. A szépség pedig minden tévhitet megcáfol.


Mit szólnátok, ha itthon is szerveznénk ilyen tekerést? Csajok, pasik, szép bringák és kiegészítők, csinos ruhák és egy laza tekerés valamerre.

Még több szoknyás bringázásért kattints ide!

A bejegyzés trackback címe:

https://cyclechic.blog.hu/api/trackback/id/tr584869549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cycle chic

A bicikli nem egyszerűen közlekedési eszköz, hanem egy igazi stíluselem. Nem kér kompromisszumot, nem kell hozzá öltözni, hiszen maga öltöztet. És még a városokat is jobbá teszi. 

 

 

Van képed? Küldd el a cyclechicdothu [at] gmail [dot]com címre. Ha küldesz képet, egyben elfogadod, hogy utómunkázhatjuk.

Copenhagen Cyclechic

 

Címkék

andrássy (51) bad (33) bajcsy (66) bam (47) bicikli (156) budapest (806) cargo (43) critical mass (68) csaj (890) csajok (99) csizma (75) csomagtartó (71) cyclechic (113) divatbemutató (54) dupla (30) elegáns (102) eső (40) farmer (61) felvonulás (67) fiú (153) fixi (48) fotópályázat (35) gyerek (88) gyerekülés (33) harisnya (40) hátizsák (47) (30) ing (55) kabát (63) kalap (38) kesztyű (30) kiskörút (114) kosár (198) közbringa (33) külföld (78) kutya (44) lakat (31) lány (322) magassarkú (137) margit (52) margit híd (31) napszemüveg (125) (92) nyár (306) öltöny (73) ősz (276) pasi (469) pasik (31) programajánló (44) sál (100) sapka (94) szállítás (31) szoknya (149) táska (112) tavasz (367) tél (259) videó (112) virág (42) zakó (30) Címkefelhő
süti beállítások módosítása