Az utolsó Critical Mass-ünk

2013.04.23. 13:37

Biztos tudjátok, hogy a szombati Critical Mass volt az utolsó, ahogy ismerjük. Soha ennyien nem voltunk kint együtt, a 16 kilométeres távon 13 kilométeren keresztül egybefüggően haladt a menet.

Az is nagyon sok helyen elhangzott, hogy azért lett vége, mert a CM elérte eredeti célját: már megvan a valódi kritikus tömeg, eleinte a felvonulások hatására, majd öngerjesztő folyamatként annyian ültek a mindennapokban bringára 9 év alatt, ami korábban elképzelhetetlen lett volna. Olyan emberek fogtak össze, akik a köztük feszülő számtalan különbség és ellentét miatt talán soha nem tették volna ezt meg. Az eredmény pedig az ország és a világ csodája: pusztán civil erőből győzött a bringás forradalom! Ma már teljesen más lett Budapest, még akkor is, ha a lassan beérő fejlesztések még mindig a lakók mögött kullognak. Ezért óriási köszönet jár mindenkinek, aki valaha részt vett egy CM-en, a hőskorban fénymásolta a netről letölthető matricákat, terjesztette az igét vagy csak szimplán bringára ült a városban. Ők mind benne lesznek a történelemkönyvekben.

Közben ezer projekt nőtt ki a mozgalomból, ilyen a magyar Cyclechic is. És ilyen a Magyar Kerékpárosklub, ami most átveszi a stafétát a punkból mainstreammé vált mozgalomtól. A Kerékpárosklub a legnagyobb hazai bringás szervezetként képviseli a biciklivel közlekedők érdekeit. Népszerűsít, lobbizik, tárgyal, tervez. A Ti segítségetek nélkül viszont nem lenne kinek köszönni a mindennapos bringás fejlesztést, hiszen ahhoz hogy a te házad előtt is bringasávok fussanak és kényelmes parkolókban köthesd le a bringát, szükség van a tervezőink munkájára. És szükség van Rád, aki havi két buszjegy árába kerülő tagsággal, vagy az 1%-oddal fenn tudod tartani és számon is tudod kérni ezt a melót. Cserébe pedig egy rakás szolgáltatást is kaphatsz.

Ez a jövő. A Critical Mass pedig a történelem, aminek a számomra kedvenc felvonulása a 2005 szeptemberi volt. Amikor forradalmi hangulatban, de jókedvűen tekertünk át a városon, a menet épp hogy majdnem a saját farkába harapott. Ezt örökítette meg ez a videó:

Annyi patetikus sztorit tudnék mesélni erről a 9 évről, az aktivizmusról, a bulikról, a csomó jófej emberről, hogy nem férne ide. Úgyhogy inkább hoztunk pár fotót arról, hogy láttuk a mostani, utolsó CM óriási, felemelő és megható pillanatait.

Az utolsó bringaemelés a legjobb bringaemelés:

A Critical Mass utáni InStyle- Cyclechic bringás divatbemutatóról a következő posztban számolunk be!

A fotók többségét aron és gaze csinálta, a kutyás képet viszont Bottyán Marcelltől, a Lánchidas távolit pedig szentpétertől nyúltuk.

Ha tetszett a bejegyzés, nyomj egy lájkot és kövess minket a facebook-on!

A bejegyzés trackback címe:

http://cyclechic.blog.hu/api/trackback/id/tr385242875

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az utolsó Critical Mass-ünk 2013.04.24. 09:52:01

Annyi patetikus sztorit tudnék mesélni erről a 9 évről, az aktivizmusról, a bulikról, a csomó jófej emberről, hogy nem férne ide.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

József boo · http://www.boorze.com/ 2013.04.24. 11:51:27

Én nagyon élveztem, kár hogy ez volt az utolsó :(