video_thumbnail.jpg

Szerinted milyen Budapesten bringázni? Itt az első I bike Budapest kordokumentum a bringás forradalom biciklistáiról. Ki vagy, merre szeretsz bringázni, milyen biciklivel járni, mit javítanál a budapesti kerékpározás helyzetén?

Mostani videónk egy lenyomata annak, milyen Budapesten bringázni 2013-ban. Minden nap bringával munkába, iskolába, egyetemre járók, szabadidős biciklisták, a bringás ügyért a Kerékpárosklubban dolgozó, vagy épp az egész forradalmat kirobbantó Critical Mass szervezői szólalnak meg a videóban és mesélnek magukról, biciklis élményeikről, fejlesztési ötleteikről. Vigyázz, erősen benne van a korszellem!

Az I bike Budapest egy új projekt, ami sokkal erősebben fókuszál a biciklis közlekedő személyére. Ez a videó ennek a nulladik epizódja, mely nem jöhetett volna létre interjúalanyaink, valamint a Bringások Éjszakája és a MOL támogatása nélkül. A videót a Peak csapata forgatta és vágta.

I bike Budapest - 2013 from Cyclechic hu on Vimeo.

Ha tetszett a poszt, nyomj egy lájkot és kövesd a blogot a facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

http://cyclechic.blog.hu/api/trackback/id/tr345604366

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Milyen Budapesten biciklizni? 2013.10.30. 12:39:04

A Hungarian Cycle Chic elkészítette az első I bike Budapest kordokumentumot a budapesti bringás forradalom biciklistáiról.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

tlvajferi 2013.10.29. 21:40:47

a budapesti utca mindennapi velejárója sajnos a sok magamutogató,önző "sutyóbájk"

laci_52 2013.10.30. 00:46:01

Hogy milyen Budapesten bicajozni?

A kerékpársáv nélküli főutakon kifejezetten életveszélyes, hacsak nem a járdán megyünk, az meg szabálytalan.

Kis forgalmú mellékutakon kellemes.

belgabela 2013.10.30. 04:24:44

A biciklista a legszabálytalanabb fajta, aki az összes közlekedő közül leginkább szarik a szabályokra és a többi közlekedőre. Háromnegyedük lecsönget a járdáról, ha nem ugrik az ember félre mikor ő ott akar közlekedni és legtöbbnek még az arca is nagy, hiába ő van szabálytalan helyen. De csak addig, míg nem kap egy nagyot az arcára. Kezd betelni a pohár.

Nem tanmese, pár hónapja fordult elő velem. Egy óvodásforma gyereket ütött el a biciklis előttem olyan ötven méterrel, mert hirtelen oldalra ugrott. Az anyja dédelgette az üvöltve síró gyereket, a biciklis meg annyit kiabált vissza, miért nem vigyáz a kölkére. A járdán. Hát annak a biciklisnek szerencséje volt, hogy nem felém jött, mert az kapott volna egyet az arcába az biztos.

zenehallgato 2013.10.30. 08:07:06

@belgabela: Sajnos már a házak elötti járdán sem lehet biztonságosan közlekedni pl.: Dunapart, mert az autóútra felfestett, a Dunapartra felfestett sem elég a bi
cigliseknek

shitgun 2013.10.30. 08:42:36

Na, ez a videó is csak arra jó, hogy hergeljék a biciklielleneseket, de sajnos valóban ilyen az átlag, már az első csaj megadja az alaphangot "nagyon hangos zene a fülben", gratulálok, tényleg. Jobb lett volna ha a videó készítői nem a fixihipszterekre, mazsolákra és futárokra koncentrálnak, bár tény, hogy ez a három halmaz uralja a bp-i biciklis közönséget, és ők azok, akik jellemzően szarnak a szabályokra. Aktív kerékpáros vagyok, és én szégyellem magam, mikor nap mint nap látom, hogy kábé senki nem törődik a szabályokkal, kolbászolnak mindenhol, járdáznak, pirosoznak, furakodnak, arcoskodnak, az ilyen viselkedés miatt tör ki mindig az autós-kerós háború, tenni kéne ellene, és nem a pesti biciklizés hipszter oldalát erősíteni. Egyik nyilatkozó sem említette például a szabályosságot, pedig fel lehetett volna hozni, nagyon is a témába vág, de nem ez a fontos, hanem a zene, a nézelődés, a kurvalazaság.

nembal 2013.10.30. 08:43:51

Én nem bántom a bringásokat, de azt valaki magyarázza már meg nekem, hogy miért jó a három sávos Hungária körúton a szélső sávban menni, amikor mellette ott van végig a bicikliút! Akadályozza a forgalmat, dugót csinál, miközben sokkal veszélyesebb is neki...

shitgun 2013.10.30. 08:53:24

@nembal: szerintem ez a nagy bringás öntudat megnyilvánulása, amit pont a nagy bicikli-boom idézett elő, a felvonulások, meg az ilyen videók. Sok bringás azt hiszi, hogy neki előjogai vannak, meg különben is olyan trendi az egész dolog, hogy mindenki kapja be, a bicikliút nem jó, mert huppanós, vagy tökmindegy miért, neki az úton kell mennie. Én a Kőbányai út melletti bicikliúton járok melózni meg haza, széles, jó kis bicajút, igaz a piac környékén néha kiugrálnak a kis kínaiak (épp ezért kell mondjuk fék a biciklire, meg ezért nem kell nagyon hangos zenét nyomni tekeréskor), de full járható, és itt is mindig akad néhány nagyarcú harcos, akinek muszáj a négysávos autóúton tekernie. Mert csak.

WarriorGalor 2013.10.30. 08:54:05

Hogy milyen Budapesten kerékpározni?
********rossz. Vagy amiatt, hogy nem tudok eljutni A-ból B-be egyszerűen hanem kell még kereszteznem C-t meg D-t meg E-t is. A gyalogosok pedig lenézik a kerékpározókat de nagyon. Szinte kikérik maguknak , ha egy kerékpáros aki a kerékpárúton közlekedik csöngetni mer rájuk, hogy ugyan legyen már olyan bűbájos és takarodjon le a kerékpárosoknak kijelölt útról. Ennyi erővel a műúton is közlekedhetnének. Ha a kerékpár nem zavaró akkor egy autó már meg sem kottyan. Mer olyan fárasztó 2 3 lépéssel arrébb közlekedni a kijelölt gyalogos útvonalon (főleg a nyugdíjasoknak). Az a kerékpáros aki meg annak ellenére a műúton teker, hogy van kijelölt kerékpárút, egy nem törődöm idióta barom. A főútra kihajtó autósokról nem is beszélve akik figyelmen kívül hagyják azt, hogy a kerékpárút is főútnak minősül és nagy tempóban keresztül gurulnak rajta. (3x ütöttek már el így pedig nem süvítettem). Összegezve tehát Budapesten kerékpározni nem szabadság nem kellemes hanem egy irdatlanul nagy kihívás és túlélőpróba. (a mellékelt videón szereplői vagy drogosok vagy tájékozatlanok)

GodHeart001 2013.10.30. 09:02:02

Én szerény személyem rühellem a bicikliseket Budapesten, tisztelet a kivételnek. Tavaly július eleje óta kismotorral közlekedek Budapesten, jóval gyorsabb, mint a BKV, és azóta alakult ki benne ez az iszonyatos ellenszenv. Ha autóval közlekedtem benn álltam a dugóban, de mivel kismotorral jogom van használni a busz sávot, így mindig elől vagyok és látom, hogy a drága kedves biciklisek mennyire SOHA nem állnak meg a piros lámpán. Ha csak egy zebra van ott gyönyörűen keresztülhajtanak, nem néznek semmit. Örülök ha van heti 1db biciklis akit látok, hogy betartja a kresz szabályait. Szóval nagyon jó, hogy itt bicikliskultúráról meg hasonlókról akartok beszélni, de akkor kérlek rugdaljátok le az ilyeneket a bicikliről, mert magatokat járatjátok le. Ha esetleg valaki szeretné megjegyezni, hogy a kismotorosok meg hogyan közlekednek, javaslom a motoros KRESZ könyvet számukra. Ugyanis a busz sávban közlekedés, és a piros lámpánál autók között előrehajtás teljesen szabályos manőver.

WarriorGalor 2013.10.30. 09:02:16

@belgabela: Szomorú az eset amit írsz és ha ez tényleg járdán és nem kerékpárúton történt akkor én is bevertem volna a kerékpáros pofáját. Viszont nem egyszer fordult velem elő, hogy a drágalátos szülő hagyta , hogy a csemetéje nem a gyalogos úton futkározzon, hanem a kijelölt kerékpársávon és még kis tempó mellett is úgy kellett hirtelen fékeznem. Majd rászólok az anyukára aki semmit nem törődve az egésszel tovább sétál. Na megvan a véleményem az ilyen nevelési módszerről. Akkor javulhatna a morál, ha mind a gyalogosokat mind pedig a kerékpárosokat is jobban figyelmeztetnék a hatósági közegek, mert egy figyelmeztetés vagy esetleg egy feljelentés is nyomot tud hagyni az emberben. Nem csak a felszerelést kell ellenőrizni és pénzt kicsikarni, hanem a közlekedési morált is mindkét oldalról. Sokszor láttam rendőröket is sétálni a kerékpárúton. Elméletileg nekik kellene példát mutatni nekünk. Hát szép kis példa...

WarriorGalor 2013.10.30. 09:08:34

@shitgun: Teljes mértékig egyetértek veled. Én is kerékpározom már több mint 25 éve, és régebben sokkal másként álltak a kerékpárosokhoz, nekem személy szerint néha még köszöntek is vadidegen emberek amikor a Csepelemmel csilingeltem. Ma már viszont a sok száguldó idióta futár miatt akik minél hamarabb akarnak kézbesíteni, mert akkor prémiumot kapnak, az összes kerékpárost már így írják le a gyalogosok. A hangos zene pedig még az autóvezetés alatt is veszélyes nemhogy kerékpározás közben (hülye liba).

semmikozod 2013.10.30. 10:34:34

Ez egy teljesen félrevezető és buta klip. Budapesten ilyen a közlekedés biciklivel, ha szabályosan közlekedsz: www.youtube.com/watch?v=Hs-sqhOI9hY

arncht 2013.10.30. 10:36:39

En szinte mindenhova bringaval jarok, bpen csak par honapot volt alkalmam kozlekedni. Bp jelentos resze szvsz alkalmatlan a kozlekedesre. Mindket fel csak a maga igazat hajtogatja, sajnos a kerekparosokhoz valo hozzaallas huen tukrozi az otthoni kozlekedesi kulturat.