Papírküllők és faládák

2016.02.11. 21:35

éhány hónappal ezelőtt láttam egy képet egy bringáról. Ez még nem is lenne nagy újdonság, hiszen ezzel foglalkozunk. Akkor viszont kivételesen nem a bringán akadt meg a szemem, hanem az elejére rögzített fa ládikón.

A nyár és ősz folyamán végeztem egy kis kutatást a magyar bringás kiegészítők piacán, kifejezetten magyar tervezőket és leginkább fából készült termékeket kutatva, azonban nem jártam túl sok sikerrel. Így érthető módon igyekeztem kideríteni, vajon melyik országból származhat a már említett láda, kik gyártják, lehet-e egyáltalán kapni. Nem kis meglepetésemre egy magyar csapatra bukkantam.

A nevük Paperspokes vagyis Papírküllők. A név mögött egy három fős, kizárólag lányokból álló csapat rejlik. Mindannyian mással foglalkoznak, azonban közös bennük a bringázás és a dizájn szeretete. Az alábbi interjúban megismerhetitek őket, a ládákat – merthogy kétféle is létezik – és a jövőbeli terveiket.

A Paperspokes csapat: Ági, Zsófi és Viri

 

Hungarian Cycle Chic: Hogyan jött az ötlet, hogy faládákat fogtok tervezni bringásoknak?

Paperspokes: Mindannyian stílusos, ugyanakkor funkcionális és többféleképp használható ládát kerestünk a bringáinkhoz, azonban ilyet egyáltalán nem találtunk. Ekkor, nagyjából 2 évvel ezelőtt fogalmazódott meg bennünk, hogy valószínűleg nem csak mi küzdünk ugyanezzel a problémával és mi lenne, ha olyan ládát terveznénk, ami kielégítené az igényeinket.

HC: Valószínűleg nem véletlen, hogy nem találtatok olyan ládát, amilyet elképzeltetek. Mikor keresgéltem, szinte csak a szokványos vesszőből font, kormányra akasztható megoldással találkoztam. Gyártás és alapanyag nehézségek állhatnak emögött?

PS: Valószínűleg igen, mi is felkerestünk több kivitelezőt és szakembert, de a legtöbb helyen vagy azt mondták kapásból, hogy lehetetlen megcsinálni az elképzeléseinket vagy az első tesztdaraboknál derült ki, hogy hasad a fa, csúnyák az illesztések vagy egyszerűen nem olyan lett, mint amit elképzeltünk.

HC: Miért jó ládával bringázni és kinek milyet ajánlanátok?

PS: Bár közülünk ketten is szeretünk hátizsákkal közlekedni, úgy éreztük hogy kell egy megoldás a biciklistáskákat egyenrangú/felváltó, de ugyanolyan biztonságos szállítási módra. Mindegy, hogy valaki munkahelyre, edzésre vagy találkozóra igyekszik vagy csak egy lakatot dobna be a ládájába, fontos volt számunkra, hogy ezt szabadon megtehesse egy egyedi szép design darabbal. Két láda valósult meg terveinkből, úgy hisszük, mindenki ki tudja választani majd közülük a szokásainak megfelelőt.

HC: Mit kell tudni a ládákról? Miért különlegesek és mi a különbség köztük?

PS: Saját tapasztalatainkból és igényeinkből kiindulva alkottuk meg a ládák technikáját. Mindegyik hasonló elven működik, szerettük volna biztonságosan rögzíteni a velünk utazó tárgyakat. Ehhez egyedileg gyártott gumiköteleket alkalmazunk, segítségükkel kívülre és belülre is rögzíthetünk, így a belső méret sem szab határt. Ezelőtt ilyen megoldással még nem találkoztunk. A két láda közti különbséget alapvetően a méretek és a kötél rögzítési módja különbözteti meg. A Spotty ládánkban bárhogyan variálható a kötél, míg ZigZag esetében fixen befűzött… Mindegyik ládát előre és hátra is rögzítheted.

HC: Mik voltak a tapasztalataitok, amik alapján kialakítottátok a termékeket?

PS: Hosszas tesztelés után figyeltük meg az apró részleteket, ami alapján a kialakult mára a végleges formájuk. Még apró csiszolások vannak folyamatban (véglegesítjük az anyagokat), de nagyon várjuk a tavaszt.

HC: Tehát az első tökéletesített prototípusok 1 év finomítgatás után elkészültek, azonban még nem kaphatóak sehol. Hogyan szeretnétek beindítani a gyártást?

PS: Fontos mérföldkőhöz érkeztünk, ugyanis február 11-én elindult az Indiegogo kampányunk. Itt meg lehet ismerni a ládákat, és elő is lehet rendelni őket kedvezményes áron. Bízunk benne, hogy nagy lesz az érdeklődés a termékek iránt és elérjük vagy akár túl is szárnyaljuk a kitűzött célt. A kampány 4 hétig tart, ezalatt megteszünk mindent, hogy Európa minél több országában tudomást szerezzenek rólunk és minél több előrendelés érkezzen be. A kampány lezárulta után megyünk a berlini Fahrradschau bringás kiállításra, ami nagyon jó megjelenés a szakmában, reméljük, hogy a kinti viszonteladók is felfigyelnek a ládákra és tőlük is érkeznek megrendelések, így biztosan nem fogunk unatkozni a következő néhány hónapban.

Hajrá lányok! Drukkolunk, hogy sikerüljön a kampány és minél több láda készülhessen, amikre aztán elismerően lehet kacsintani Budapest vagy bármely nagyváros útjain.

Itt találjátok meg őket:

Paperspokes - Indiegogo
Paperspokes - web
Paperspokes - facebook
Paperspokes - Instagram

 

Ha tetszett a poszt, nyomj egy lájkot és kövesd a blogot a facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

http://cyclechic.blog.hu/api/trackback/id/tr168382434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

faktura · http://famuves.blog.hu 2016.02.12. 20:59:23

Van másik magyar és fából készített bringáskosár is: m.facebook.com/verebetdesign/ Verebélyi Tamás munkája.

Bellagio 2016.02.13. 10:24:36

Google it: "Top 10 Startup Mistakes pie chart"

Ez a #1