Hungarian Cycle Chic

Stílusos bringások, bringás stílusok.

Rekultivált bicikli 2/1

Rekultivált? Hiszen nem ültetünk újra semmit. Vagyis dehogynem. Embereket újra bicajra. És régi formákat újra divatba.

De kezdjük az elején. A kerékpárnak volt már egyszer egy fénykora, halványan még emlékszem azokra a fekete-fehér szemcsés videotípiákra, amelyek század eleji mosolygós kerékpáros lányokat-fiúkat, asszonyokat-férfiakat mutattak, amint éppen vidáman tekertek vidékre, strandra, teniszezni. Ki hova. Sőt tudtátok, hogy a Curie házaspár megszállott kerékpárosok voltak. A történelem azóta is jegyzi róluk. Szóval a 19. sz vége és a 20. század eleje a bicaj elterjedésének első boomja volt, a kerékpáros kultúra első virágzása. 

Persze ekkor még inkább a kényelem és a praktikum határozta meg egy-egy bringa tervezését: gondosan elhelyezett súlypont, egyenes ülésmód és biztonság. A Safety kiváló példa erre. Egyszerűen tökéletes, mondják néhány akkori tervezésre azóta is. És most figyeljetek! Nyugaton már jegyzik a második kerékpáros kultúra fogalmát is. Tisztára mint a második ipari forradalom, csak persze pozitív környezeti és társadalmi hatásokkal. Szóval jöjjön aminek jönnie kell!

 Addig is megosztjuk veletek a Koppenhágai nővérünk válogatását azokról az újkori kerékpárokról, amelyek formájukban és tulajdonságaikban legtöbbet megőriztek a régmúlt idők nagyszerű designjából.

Forrás: www.copenhagencyclechic.com


#1 -Velorbis Scrap Deluxe

Mint egy hattyú, olyan kecses a váz vonalvezetése, a kormány mintha ölelve nyúlna tulajdonosa kezeiért. A ballongumik és az acél részek azonban tudatják, ez bizony már egy újkori csoda.

 #2. Umberto Dei Imperiale Donna

Ha ez a bicaj nem hozza meg az ember lányának a kedvet a tűsarkúban és miniben pedálozáshoz, akkor talán semmi. Képzeljétek csak el: nagy kalap, hatalmas napszemüveg, szoknya és tűsarkak. Imponzáns jelenség!

#3. Retrovelo- Klara

Arcátlanul csajos: hiszen egyszerre játékos és szenvedélyes. Erősen retrós, de szerintünk senki nem mondaná rá, hogy ócska. A váz vonalvezetése a hátsó kerekeknél kellő egyediséget kölcsönöz a bicajnak. Elegáns, de nem mogorva. Rád kacsint.

#4. Raleigh Glorie

Az 1920-as modell mai változata, szinte csavarról csavarra. Persze az anyagok modernizálódnak, de a kinézet a régi. Glória, városi angyaloknak.


 #5 Batavus

A holland diákok kedvence Glória ikertestvére. Megértjük. Ez a szín különösen jól passzolhat farmerhez, lezser blúzhoz, vad és vidám színekhez. Szívesen tekernénk körbe vele a város utcáit.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cyclechic.blog.hu/api/trackback/id/tr981337819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cycle chic

A bicikli nem egyszerűen közlekedési eszköz, hanem egy igazi stíluselem. Nem kér kompromisszumot, nem kell hozzá öltözni, hiszen maga öltöztet. És még a városokat is jobbá teszi. 

 

 

Van képed? Küldd el a cyclechicdothu [at] gmail [dot]com címre. Ha küldesz képet, egyben elfogadod, hogy utómunkázhatjuk.

Copenhagen Cyclechic

 

Címkék

andrássy (51) bad (33) bajcsy (66) bam (47) bicikli (156) budapest (806) cargo (43) critical mass (68) csaj (890) csajok (99) csizma (75) csomagtartó (71) cyclechic (113) divatbemutató (54) dupla (30) elegáns (102) eső (40) farmer (61) felvonulás (67) fiú (153) fixi (48) fotópályázat (35) gyerek (88) gyerekülés (33) harisnya (40) hátizsák (47) (30) ing (55) kabát (63) kalap (38) kesztyű (30) kiskörút (114) kosár (198) közbringa (33) külföld (78) kutya (44) lakat (31) lány (322) magassarkú (137) margit (52) margit híd (31) napszemüveg (125) (92) nyár (306) öltöny (73) ősz (276) pasi (469) pasik (31) programajánló (44) sál (100) sapka (94) szállítás (31) szoknya (149) táska (112) tavasz (367) tél (259) videó (112) virág (42) zakó (30) Címkefelhő
süti beállítások módosítása