Hungarian Cycle Chic

Stílusos bringások, bringás stílusok.

Bringás telefonfülke vár az olasz biciklimekkában

Ma a BringaBag táskagyárosainak szeptemberi eltévedéséből fakadó örömteli kalandjait olvashatjátok.

Ferrara: város Észak- Olaszországban, kb. félúton Velence és Bologna között, a Pó folyó partján. Egy város, ami immár 10 éve a „Cities for Cyclists” európai szervezet tagja.

Európai viszonylatban a legmagasabbak között van a biciklihasználat a városban. '91-ben Hollandiát és Koppenhágát is leelőzték a bringázók arányában. Lakóinak közel harmada használja a biciklit közlekedési eszköznek, a hóban sem lankadva.

A város vezetése a kilencvenes évek eleje óta tevékenykedik annak érdekében, hogy a városi közlekedésben a biciklihasználat mind elterjedtebb legyen. Ennek eredményeként külön ezzel a témával foglalkozó osztályt „Ufficio Biciclette” hívtak életre. Honlapjukon minden megtalálható a helyi bringázásról, aminek a teljes 2008-as évet dedikálták.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oldalukon a célkitűzések (csökkenteni a balesetek számát valamint a légszennyezést és ezzel megvédeni a történelmi belvárost) és eddig megvalósult fejlesztési tervek (Bici Plan) mellett, megtalálhatók többek között a városban működő kerékpárszervizek, kölcsönzők listája is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

És, hogy az ilyenkor megszokott lépések mellett (jó minőségű-mennyiségű-méretű utak; egyirányú utcában kétirányú bicikliút; az autók számára kialakított zsákutcák valamint a sétálóutcák használata biciklisek számára), mit tesz Ferrara városa annak érdekében, hogy mind több lakos bringázzon, íme, néhány ötlet:

- nyilvános telefonfülkék bringások számára: csak begurulsz és telefonálsz, nem kell a bringát lekötni, sőt a fülke véd az eső ellen is (pdf, 10. oldal)

- a leveleket, újságokat, na és természetesen a pizzát, bringával viszik házhoz:

 

- „vállalati biciklit” használ Ferrara polgármestere valamint a városatyák. Íme egy városatya:

 

- a városban kb. 20 szálláshelyen jár a vendégnek kölcsönbicikli

- pumpahasználat a város több pontján

- Biciklibarát Boltok hálózata.

- a lépcsők mellett a bicikli „szállítására” alkalmas rámpa kialakítása azokon a helyeken (pl. vasútállomás), amik kerékpárosok számára is könnyen megközelíthetőnek kell lenni

- az autósok és biciklisek közlekedését is megkönnyítő, színes, figyelemfelkeltő felfestések az aszfalton

- bringaregisztráció a lopások ellen

 

 

14. századtól a város az Este ház, irányítása alá került. Uralkodóinak köszönhetően, akik között volt olyan művészetet támogató, akinek patrónusi tevékenysége a Mediciek nyomába ért, a város kulturális központtá nőtte ki magát. Pártfogoltjaik közé tartoztak Petrarca, Tasso, Mantegna és Bellini.

A város nevezetességei – a XII. századi katedrális; a tornyokkal díszített, vizesárokkal körülvett Estense kastély; a San Francesco templom valamint a Palazzo dei Diamanti (az Este család emblémája, a gyémánt, 12 600-szor jelenik meg a palotán) - az UNESCO Világörökség részei.

Szöveg és fotók by BringaBag

A bejegyzés trackback címe:

https://cyclechic.blog.hu/api/trackback/id/tr351655490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cycle chic

A bicikli nem egyszerűen közlekedési eszköz, hanem egy igazi stíluselem. Nem kér kompromisszumot, nem kell hozzá öltözni, hiszen maga öltöztet. És még a városokat is jobbá teszi. 

 

 

Van képed? Küldd el a cyclechicdothu [at] gmail [dot]com címre. Ha küldesz képet, egyben elfogadod, hogy utómunkázhatjuk.

Copenhagen Cyclechic

 

Címkék

andrássy (51) bad (33) bajcsy (66) bam (47) bicikli (156) budapest (806) cargo (43) critical mass (68) csaj (890) csajok (99) csizma (75) csomagtartó (71) cyclechic (113) divatbemutató (54) dupla (30) elegáns (102) eső (40) farmer (61) felvonulás (67) fiú (153) fixi (48) fotópályázat (35) gyerek (88) gyerekülés (33) harisnya (40) hátizsák (47) (30) ing (55) kabát (63) kalap (38) kesztyű (30) kiskörút (114) kosár (198) közbringa (33) külföld (78) kutya (44) lakat (31) lány (322) magassarkú (137) margit (52) margit híd (31) napszemüveg (125) (92) nyár (306) öltöny (73) ősz (276) pasi (469) pasik (31) programajánló (44) sál (100) sapka (94) szállítás (31) szoknya (149) táska (112) tavasz (367) tél (259) videó (112) virág (42) zakó (30) Címkefelhő
süti beállítások módosítása