Hungarian Cycle Chic

Stílusos bringások, bringás stílusok.

Cyclechic.hu olvasói felmérés: budapesti, régóta bringázó, divatérzékeny fiatalok

Nagyjából egy hónappal ezelőtt a Cycle Chic könyv sorsolásával egybekötve kérdeztük meg tőletek, hogy kik vagytok, milyen a kapcsolatotok a bloggal és mik a bringázási szokásaitok. 712-en válaszoltatok másfél hét alatt, ami szerintünk egy masszív törzsközönséget jelölhet. Még sosem csináltunk ilyet, de szeretnénk jobban megismerni titeket, ezért jövőre is megcsináljuk. És akkor össze is tudjuk hasonlítani az adatokat, ami még izgalmasabb lesz.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy főleg budapesti, régóta bringázó, 18-35 közötti középkeresetű fiatalok olvassák a blogot, akik technikai cuccok helyett a mindennapos ruháikban közlekedésre használják a biciklit. Erre a legfőbb okuk az, hogy egyszerű, gyors és jó érzés.

Adatpornó a Tovább után!

Demográfiai adatok

A kitöltőink között 2%-al több volt a férfi, mint a nő. Ez azért érdekes, mert a jelenleg majdnem 9000-es facebook táborunkban a lányok magasan vezetnek a pasik fölött. Vajon a férfiak elkötelezettebbek, vagy túl sok a csajos fotó?

Az olvasók nagy többsége 18 és 34 közöttiekből áll, akik között a 25-34es korosztály emelkedik ki. Ez szuper, hiszen ők lesznek a jövő szülői, akik továbbadják a közlekedési szokásaikat a gyerekeiknek. Mégis úgy gondoljuk, erősíteni kéne tini fronton.

Bár próbálunk nem túl Budapest-centrikusak lenni, úgy tűnik a közönség is leginkább innen, vagy a Közép-Magyarországi régióból származik.

Talán a korosztályokból is fakad, hogy a közönségünk nagy része láthatóan jól iskolázott, vagy még éppen tanul. Aki pedig végzett, jellemzően valamilyen értelmiségi állásban helyezkedett el.

A fizetés kényes kérdés, mégis érdekes. Jellemzően erre jön a legtöbb kitérő válasz, így az adatokat nem is tekintjük igazán használhatónak. Az látszik, hogy általában felső-középkeresetűek olvassák a blogot. Nem vagyunk burzsujok, de a fiatal korunkból fakadóan még lehetünk :)

Közlekedési szokások

Magyarországon nagyon hiányzik a kerékpárhasználat részletes felmérése. Nem csak forgalmat kell számlálni, hanem attitűdöket is mérni kell. Mi erre is kitértünk.

Biciklis blog esetén talán nem meglepő, hogy az olvasók háromnegyedének van legalább egy bringája, negyedének pedig több. Annak is örülünk, hogy a mindössze 5-en nem jártok biciklivel.

Ebből is 51% csak közlekedésre használja a bringáját és 42% sportol is. Reméljük, hogy az a 6%, aki csak sportol, jövőre már közlekedni is fog!

És masszívan tekertek. Több, mint a kitöltők fele minden nap használja és 35% hetente többször ül a nyeregbe.

Az egyik legfontosabb pedig az, hogy miért jártok bringával. Több választ meg lehetett adni, és ebből magasan az egyszerűség és gyorsaság nyert, a második helyre került „jó érzés” pedig azt is mutatja, hogy nem csak használjátok, hanem szeretitek is a biciklit. Fontos számotokra, hogy egészséges közlekedési eszköz, az olcsóság pedig csak a 4. helyre került. Látszik, hogy „nem azért jártok biciklivel, mert nincs pénzetek, hanem mert szerettek”: mindössze 8% kényszeredik a kétkerekűre valami más helyett. 25%-nyi válasz érkezett még a menőségre, aminek külön örülünk.

Az is látszik, hogy nem ma kezdtétek a bringázást: a kitöltők fele több, mint 5 éve teker, és a negyedénél is többen bringáznak 2 évnél régebben.

A „hova jársz” kérdésben a mindennapos közlekedés és a kikapcsolódás vezet. Szórakozni és vásárolni picivel kevesebb jártok, gyerekülése viszont nem sokatoknak lehet.

A bringázás okaiban igazolódni látszik a teóriánk: a saját tapasztalatok és a mindennap látható bringások, az ismerősök, rokonok példái gerjesztik tovább legerősebben a folyamatokat. A kampányokat kevesen említettétek, bár (ha vannak) azok szerintünk inkább tudat alatt hatnak, semmint hogy elsődlegesen megemlítenénk.

És a troll-gumicsont ellen is jó ez a felmérés: a bringások ismerik a KRESZ-t

Tömegközlekedni viszont nem nagyon szoktatok rendszeresen…

…mégis azt említették a bringa utáni másodlagos közeledési eszköznek.

És láthatóan elköteleződtetek a bringa, mint közlekedési eszköz mellett

Nem is vagytok ezzel egyedül

A forgalmi adatok a kérdőív kitöltői között is nagyjából érvényesek. Télen feleannyian tekertek, mint tavasztől őszig, de a kiskörúti forgalomszámláló adataival összevetve sokkal kevesebben teszitek le a bringát télen és folyamatosabban használjátok, mint az átlag.

Különleges bringázási szokások nem derültek ki a felmérésből. Egy átlagos pesti bringaparkoló arányai látszanak itt is: nagyjából ugyanannyian tekertek igazi egyenes háttal ülős városi bringán, mint mountain bike-on vagy országútin.

Abban pedig egyetértünk, hogy a városba nem szükséges csillivilli szuper technikákkal felszerelt bringákkal járni: többségetek 20 és 40 ezer forint közötti értékű bringával jár.

95%-otok egy tank benzin áránál kevesebbet költ a biciklijére. Ez azt hiszem sokat mondó.

Ruhára viszont többet költötök, mint bringára, ami szerintünk így is van jól.

Nagyon örülünk, hogy a blog üzenete sem idegen számotokra: masszív többség (79%) mindennapos ruháiban közlekedik a biciklin. Ha minden törzsolvasó kérdőívkitöltőt lefotóznánk, akkor másfél évig előre meg is lennénk a tartalommal:)

Látszik, hogy a kitöltők 2/3-a volt már Critical Mass-en, de biciklis érdekvédelmi szervezetet jóval kevesebben erősítetek. CM viszont nem lesz mindig, úgyhogy itt az ideje belépni!

A közlekedési szokásaitokból az látszik, hogy igyekeztek betartani a szabályokat, de azokat pragmatikusan kezelitek. Vagyis nem nyeltek le mindent, mások és magatok biztonsága és kényelme adott esetben többet ér, mint akár egy elavult szabály vagy egy rossz bicikliút.

A következő kérdést a döntéshozóknak is címezhetjük. Toronymagasan látszik, hogy leginkább több és jobb infrastruktúra és a közlekedési módok közti átszállást lehetővé tevő létesítmények (pl. tárolók nagyobb csomópontokban) az, ami még inkább bringázásra ösztönözne. Ez után jön a közlekedési morál, ami az utóbbi évek példái alapján a több bringással egyenesen arányosan javul.

Bringásként azonban mégsem az infra hiánya, hanem inkább az időjárás miatt hagyjátok otthon a bringát. Még szerencse, hogy Magyarországon többet süt a Nap, mint esik az eső!

A Cyclechic.hu-ról

Jól céloztuk a kérdőívet, 92%-otok nem most hallott először a blogról.

A legtöbben pedig valamilyen krosszlinken vagy megosztáson keresztül jutottatok ide.

És elkötelezetten olvastok is minket.

Több, mint egy éve.

Úgy tűnik, hogy azért jártok ide, amit leginkább csinálunk, de lenne igény újságírósabb tartalomra is. Igyekszünk!

Ezt pedig köszönjük!

Kíváncsian várjuk a jövő évi változásokat ezzel kapcsolatban

Ez nagyon jól hangzik, figyeljétek a blogot és a facebook-ot, mert lesznek események!

Fejben tartjuk!

Ez a tábla nagyjából az egyéb felméréseinket erősíti meg, de jövőre talán már nem így lesz?

Nagy részetek pedig olvas más bringás blogokat is.

Nagyon sok saját megjegyzést írtatok a kérdőív végén, amik közül sok jóleső dicséret, cuki vagy épp tanulságos hozzászólás is érkezett. Egyik legkedvesebb talán az, amikor egy lány azt írja, hogy a facebook-os cover fotónk alapján festetett bringát magának:)

Azt is megkérdeztük, melyik vagy milyen posztunk tetszett a legjobban. Általában elmondható, hogy a lányok, főleg a magassarkús, szoknyás, csinos lányok és persze a "jó pasik" vezetnek. Van aki a Deák környéki fotókat szereti, mások a divatbemutatókat vagy az üzletasszonyokat, a stílusos pasikat, a tippeket-tanácsokat, a gyerekes szülőket,na meg persze az ismerősök viszontlátását. Konkrétabbak említések között toronymagasan vezet a holland anyagunk és általában a külföldi cuccok, az I love Budapest meg a téli videónk, Hajós András, a Félelem a Kerékpározástól sorozat és az esküvős képek.

Köszönjük mindenkinek a segítséget és a lehetőséget, hogy jobban megismerhessük!
Jó bringázást!

A bejegyzés trackback címe:

https://cyclechic.blog.hu/api/trackback/id/tr834664652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cycle chic

A bicikli nem egyszerűen közlekedési eszköz, hanem egy igazi stíluselem. Nem kér kompromisszumot, nem kell hozzá öltözni, hiszen maga öltöztet. És még a városokat is jobbá teszi. 

 

 

Van képed? Küldd el a cyclechicdothu [at] gmail [dot]com címre. Ha küldesz képet, egyben elfogadod, hogy utómunkázhatjuk.

Copenhagen Cyclechic

 

Címkék

andrássy (51) bad (33) bajcsy (66) bam (47) bicikli (156) budapest (806) cargo (43) critical mass (68) csaj (890) csajok (99) csizma (75) csomagtartó (71) cyclechic (113) divatbemutató (54) dupla (30) elegáns (102) eső (40) farmer (61) felvonulás (67) fiú (153) fixi (48) fotópályázat (35) gyerek (88) gyerekülés (33) harisnya (40) hátizsák (47) (30) ing (55) kabát (63) kalap (38) kesztyű (30) kiskörút (114) kosár (198) közbringa (33) külföld (78) kutya (44) lakat (31) lány (322) magassarkú (137) margit (52) margit híd (31) napszemüveg (125) (92) nyár (306) öltöny (73) ősz (276) pasi (469) pasik (31) programajánló (44) sál (100) sapka (94) szállítás (31) szoknya (149) táska (112) tavasz (367) tél (259) videó (112) virág (42) zakó (30) Címkefelhő
süti beállítások módosítása