Hungarian Cycle Chic

Stílusos bringások, bringás stílusok.

Keep calm and ride in the winter!

Magyarul kicsit döcögősen így hangzik: maradj nyugodt és maradj a bringán.

Budapesten egyre többen tekernek télen is és ez nem véletlen. A bringa most is a legegyszerűbb közlekedési eszköz, amivel a legkönnyebben lehet eljutni bárhová. Oké, néha esik valami az égből. Oké, hideg van. Ez gyalog és autóban is kényelmetlen. De nincs sokkal hidegebb a megállóhoz hozzáfagyva, amíg egy fülledt és tömött közlekedési eszközre várunk, hogy aztán másokhoz szorulva melegedjen ránk a kabát? Bringával már rég előrébb vagy mire megjön a busz vagy mire megtalálnád a parkolóhelyet. Ahogy ezt a nálunk sokkal keményebb téllel rendelkező Koppenhága példája (videó lent), vagy a sokkal bolondabb idővel megáldott Amszterdam és a egyre több hazai bringás mutatja: meg lehet csinálni.

A téli biciklis közlekedésnek sincsenek általános igazságai: mindenki a maga tempója, teste és a letekert távolságának függvényében tud alkalmazkodni az időjáráshoz. Egy biztos: átlagos távokhoz télen is felöltözhetünk a gardróbból, csak érdemes arra figyelni, hogy az arcon kívül semmi ne maradjon fedetlen, a lámpában legyen elem és vigyázzunk a vizes-csúszós utakkal. A vízálló lábbeli gyalog is alapkövetelmény. Aztán ha megvoltak az első gurulások, úgyis rájövünk, hogy milyen és mennyi ruha kényelmes a testmozgáshoz. Ilyenkor jön a legjobban egy rendes városi bringa, amin egyenes háttal lehet ülni: nem lóg ki semmi, minden ruha passzol hozzá és kényelmes tempóban is lehagyjuk az álló kocsisort. Az ízlés, stílus és megtett távhoz igazodó saját praktikák meg majd jönnek maguktól.

Havas időben sós utaknál érdemes gyakrabban takarítani a bicajt és olajozni a láncot, mert a kiszórt anyagok nem tesznek jót neki. A sárvédő alap, a csomagtartó pedig most is jól jön. Szintén alapfelszereltség utcai bringaparkoláshoz a vízálló üléshuzat. A kifliszacskó is megteszi, de sok helyen kaphatóak gumirozott szélű szebb darabok, a legjobb pedig az a szivacsos típus, amit otthon a fűtőtesten melengethetünk.


Egy dologra érdemes gondolni: télen se gyalog, se autóban, se bringán nincsenek tökéletes körülmények, éppen ez különbözteti meg a nyártól. Ettől függetlenül jó dolog mozogni és szabadon, időben odaérni mindenhova. Maradj nyugodt és maradj a bringán!

A világháborús angol plakátok mintájára mi is legyártottuk a bringás verziót. Az összes képet megtalálod itt és a facebook oldalunkon. Oszd meg a kedvencedet, vagy az összeset, hadd lássák a barátaid, hogy nyugodtan tekersz. Plusz bizonyítékra vágysz? Nézd meg klasszikussá vált videónkat a mindennapok példáival:

Még mindig nem elég hihető? Nézd meg hogy csinálják a koppenhágaiak:

Copenhagen January Cycling - Your Country from Copenhagenize on Vimeo.

A bejegyzés trackback címe:

https://cyclechic.blog.hu/api/trackback/id/tr174946351

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Keep calm and ride in the winter! 2013.01.18. 12:52:01

Budapesten egyre többen tekernek télen is és ez nem véletlen. A bringa most is a legegyszerűbb közlekedési eszköz, amivel a legkönnyebben lehet eljutni bárhová.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cycle chic

A bicikli nem egyszerűen közlekedési eszköz, hanem egy igazi stíluselem. Nem kér kompromisszumot, nem kell hozzá öltözni, hiszen maga öltöztet. És még a városokat is jobbá teszi. 

 

 

Van képed? Küldd el a cyclechicdothu [at] gmail [dot]com címre. Ha küldesz képet, egyben elfogadod, hogy utómunkázhatjuk.

Copenhagen Cyclechic

 

Címkék

andrássy (51) bad (33) bajcsy (66) bam (47) bicikli (156) budapest (806) cargo (43) critical mass (68) csaj (890) csajok (99) csizma (75) csomagtartó (71) cyclechic (113) divatbemutató (54) dupla (30) elegáns (102) eső (40) farmer (61) felvonulás (67) fiú (153) fixi (48) fotópályázat (35) gyerek (88) gyerekülés (33) harisnya (40) hátizsák (47) (30) ing (55) kabát (63) kalap (38) kesztyű (30) kiskörút (114) kosár (198) közbringa (33) külföld (78) kutya (44) lakat (31) lány (322) magassarkú (137) margit (52) margit híd (31) napszemüveg (125) (92) nyár (306) öltöny (73) ősz (276) pasi (469) pasik (31) programajánló (44) sál (100) sapka (94) szállítás (31) szoknya (149) táska (112) tavasz (367) tél (259) videó (112) virág (42) zakó (30) Címkefelhő
süti beállítások módosítása