Hungarian Cycle Chic

Stílusos bringások, bringás stílusok.

Így horgolj csipkés szoknyavédőt a biciklidre

Bár még mindig sokan meglepődnek rajta, hogy a városi kerékpározáshoz nem szükséges sportruházatba bújni, tapasztalataim szerint egy megfelelő hosszúságú szoknya sokkal kényelmesebb tekerést biztosít, mint bármilyen nadrág (és akkor az esztétikai élményről még szó sem esett). Éppen ezért nagyon hálás voltam, hogy az én Csepel Lottém eleve fel volt szerelve szoknyavédőkkel. Csakhogy az idő és a használat megtette hatását, a gyári szoknyavédők a rozsda martalékaivá lettek. Remek alkalom volt, hogy feltúrjam a netet egy egyedi megoldás után.

Tervezés

A kötős-horgolós közösség mekkája, a ravelry.com rögtön négy megoldást is felkínál horgolt szoknyavédőkhöz.

A tervezéskor figyelembe kell venni, hogy a félkész, vagy kész munkát biztonságosan rögzíteni kell majd a bicikli sárvédőjén, tehát ezek a megoldások a masszív, fém sárvédőket feltételeznek. Szintén érdemes figyelembe venni a kerékpár stílusát – én például mindig is féltem a neten régóta keringő szívárványszín, blokkokból összehorgolt virágmintás szoknyavédőktől, ezt a visszafogottan elegáns csipke-verziót viszont azonnal a szívembe zártam.

Horgolástechnika szempontjából elég az alappálcák ismerete, és két gombolyag fonal hármas horgolótűhöz. Az egyszínű, klasszikus ananász minta (ami a nagymamáink által horgolt csipke asztalterítők kapcsán éghetett a retinánkba) kellemesen letisztult, és retro benyomást kelt egy Amsterdam stílusú bicón. Természetesen nem muszáj mások által tervezett mintát vásárolni, de egy olyan hobbistának, mint amilyen én is vagyok, nagy biztonságot nyújt egy mások által már kipróbált, és használhatónak ítélt minta, ezért feltétlenül azt javaslom, hogy legalább az első alkalommal ne sajnáljatok kiadni 5-6 dollárt egy működő tervért.

kép: Knits for life

Horgolás

Mivel a kész munka nem ruhadarab, semmi szükség 100% merinoi gyapjúból előállítani; én akril-fonalat használtam, de megteszi bármilyen nem túl bolyhos fonal, ami viszonylag olcsó, és hármas horgolótűvel kellemesen lazán mutat.

A minta állítható kezdőhurokkal kezdődik (magic ring), így később a kezdőszál meghúzásával rá lehet szorítani a kerék tengelyére. Az első körben horgolt sor után oda-vissza haladunk, így egy egyharmados körcikkelyt hozunk létre. Az általam választott csipkeminta egy darabban készül, a végén a szirmok csúcsait külön kell elkészíteni.

A színes virágos verziók láthatóan blokkokból állnak, vagyis a virágokat egyenként kell meghorgolni, és egymáshoz illeszteni. Míg az első megoldásnál kevesebb szálat kell behúzni a munkába, az eldolgozás macerásabb, mert a vékony csipke szálak között kell elrejteni őket, addig a blokkos mintáknál könnyebb a szirmokba rejteni a szálakat, viszont nagyon sok van belőlük rengeteg különböző színben.

Rögzítés

Alapvetően kétféle megoldással találkoztam; vannak minták, amelyeknél lazán összehorgolják a két körcikkelyt, és így vetik át a sárvédőn, majd a biciklihez horgolják a széleit. Ezzel szemben létezik az a módszer, ahol irodai binder csipeszekkel pattintják fel a sárvédőre a kész munkát.

Mindkét módszernek vannak előnyei és hátrányai. Nekem elegánsabbnak tűnt a csipeszek használata, mivel így nem kell fonalba burkolni a sárvédőt. A binder csipeszek viszont időnként lepattanhatnak, a visszahelyezésükhöz szerszám kell, esőben rozsdásodhatnak is (bár ez megoldható némi körömlakk bevetésével), valamint ha ügyetlenek vagyunk, megsérthetjük a festést a sárvédőn.

Felhelyezéskor a csipesz egyik szárát kipattintjuk, belefűzzük az első szirom csúcsát, majd visszaillesztjük a csipeszbe. Miután az összes sziromba belefűztük a csipeszt, végig csiptetjük őket a sárvédőn úgy, hogy az anyag kívülre essen, mert különben hozzáérhet a kerékhez. Amikor minden a helyére került, én szemöldökcsipesszel kiszedtem a binder csipeszek belső szárát, hogy semmiképpen ne surlódjon.

Innentől csak idő és kedv kérdése, hogy hányféle szoknyavédővel lepem meg Lottét, vagy a barátaimat. Bár takaros az alap egyharmados védő is, gondolkodom rajta, hogy csinálok egy kibővített ünnepi kiadást, amit a teljes sárvédőn végigcsiptetek.

Míg Lottéhoz leginkább a fekete illik, a piacon fellelhető színes binder csipeszek tömkelege a tarka bicók tulajait is megihlethetik. A felcsíptetés viszonylag körülményes, ezért nem mondom, hogy mindig a cipőmhöz illesztem majd, ehelyett hozzáillő kiegészítőnek már kinéztem az ananász mintájú horgolt napernyőt, ami kötelező kelléke lehetne egy esküvői bicós-szettnek, de a tavaszi tweed run-ra is nyerő választásnak tűnik.

Ha tetszik az ötlet, de nem mersz egyedül hozzákezdeni, írj bátran és szívesen konzultálok!

Szabó Noémi írása

Ha tetszett a poszt, nyomj egy lájkot és kövesd a blogot a facebookon!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cyclechic.blog.hu/api/trackback/id/tr545822009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cycle chic

A bicikli nem egyszerűen közlekedési eszköz, hanem egy igazi stíluselem. Nem kér kompromisszumot, nem kell hozzá öltözni, hiszen maga öltöztet. És még a városokat is jobbá teszi. 

 

 

Van képed? Küldd el a cyclechicdothu [at] gmail [dot]com címre. Ha küldesz képet, egyben elfogadod, hogy utómunkázhatjuk.

Copenhagen Cyclechic

 

Címkék

andrássy (51) bad (33) bajcsy (66) bam (47) bicikli (156) budapest (806) cargo (43) critical mass (68) csaj (890) csajok (99) csizma (75) csomagtartó (71) cyclechic (113) divatbemutató (54) dupla (30) elegáns (102) eső (40) farmer (61) felvonulás (67) fiú (153) fixi (48) fotópályázat (35) gyerek (88) gyerekülés (33) harisnya (40) hátizsák (47) (30) ing (55) kabát (63) kalap (38) kesztyű (30) kiskörút (114) kosár (198) közbringa (33) külföld (78) kutya (44) lakat (31) lány (322) magassarkú (137) margit (52) margit híd (31) napszemüveg (125) (92) nyár (306) öltöny (73) ősz (276) pasi (469) pasik (31) programajánló (44) sál (100) sapka (94) szállítás (31) szoknya (149) táska (112) tavasz (367) tél (259) videó (112) virág (42) zakó (30) Címkefelhő
süti beállítások módosítása