Hungarian Cycle Chic

Stílusos bringások, bringás stílusok.

9 hónap 2 keréken

A terhességgel kapcsolatban megszámlálhatatlan tévhit és hamis hiedelem kering, leginkább persze tiltások. A gyógyszerszedés, a szauna és a sportolás mellett előkelő helyen szerepel a kerékpározás. Ez a cikk elsősorban azoknak a sorstársaimnak íródott, akik a várandósságuk előtt aktívan bicikliztek, de azóta bizonytalanok, elbizonytalanították őket. Az én válaszom arra, hogy lehet-e várandósan kerékpározni egy határozott igen. Mikor erről kérdeztem, az orvosom válasza az volt, hogy a terhesség nem betegség, fölösleges radikálisan változtatnom a korábbi életmódomon, bízzak a saját érzéseimben. És én iszonyú jól érzem magam tekerés közben.

terhes_zita_badge.jpg

A képen én vagyok a terhességem 6. hónapjának végén. Bringával mentem pár héttel ezelőtt a terheléses vércukortesztre is. Ez egy olyan vizsgálat, hogy vért vesznek, megiszol 75 g-nyi glükózoldatot éhgyomorra, vársz két órát étel-ital nélkül, aztán újra vért vesznek. Szívás. Odafelé tekertem, visszafelé egy darabig sétáltam, aztán újra tekertem. Nagyon jól esett a friss menetszél, hogy a lábaimban a feszülés enged és hogy nem 25 percet kell gyalogolnom (zéró BKV-opció), hanem csak 10 percet bringáznom.

Következzen tehát a Terhesen Biciklizni GyIK, azaz a leggyakoribb kérdések és az arra adott válaszaim:

- Te biciklizel terhesen?! 

Hollandiában, Dániában és a hasonló kerékpáros-kultúrájú országokban magától értetődő, hogy a nők a babavárás alatt sem zárják a garázsba a bringát. Ahogy egy holland anyuka, Merlijn Janssens fogalmazott: „Mikor az első terhességem alatt kerékpároztam, otthon, Hollandiában, az égvilágon senkinek nem jutott eszébe megkérdőjelezni ezt a döntésem. Itt Angilában meg mindenki úgy néz rám, mint egy halálos bűnt elkövetőre.” Itt meg, Magyarországon, még annak is hírértéke van, ha valaki Új-Zélandon várandósan biciklizik.

- Nem veszélyes?

Ahogy szinte minden testmozgás, a kerékpározás is alapvetően veszélytelen, sőt kifejezetten jó hatással van a kismamára és a babára is normális terhesség esetén. Ráadásul a bringázás a visszeresedésen és a reggeli rosszulléteken is segít. A második trimesztertől jelentkező egyensúly-bizonytalansággal is szoktak riogatni. Ilyet én nem tapasztaltam, de nehéz elképzelni, hogy radikálisabb élmény lenne, mint két-három sör után a bulinegyedből hazatekerni.

- Nem lesz bántódása a gyereknek?

A 12. heti ultrahangra is biciklivel érkeztem, arra gondoltam, a mozgás miatt biztosan ébren lesz a baba, ez megkönnyíti a vizsgálatot. Hát úgy aludt, mint a bunda. Önmagában egy ilyen erősségű zötykölődés nem okoz vetélést, nem indítja be a szülést (ahogy a tüsszentés sem). Sokan a petesejt megtapadása körüli heteket tartják leginkább rizikósnak, holott abban, hogy egy magzat megmarad-e, a terhességek többségében nem számít, hogy az anyák hogyan és mennyit mozognak.

- De hát forgalomban biciklizni, ráadásul Budapesten! 

Engem gyalogosként csak ebben a hat hónapban kétszer ütöttek el kis híján a zebrán, és mindannyian hallottunk már a buszmegállókat letaroló ámokfutókról is. Lassabb és körültekintőbb vagyok természetesen, nem megyek ki olyan nagy forgalmú utakra, ahol nincs kerékpársáv és inkább a hosszabb utat választom, ha van az úttesttől teljesen elválasztott ösvény. Járdázom is, Isten bocsássa meg. Azt meg senki nem gondolhatja komolyan, hogy nagy hassal felszállni egy tömött buszra, ami ráadásul hetvennel robog le a Várhegyről 2 méteres féktávolságot tartva a frissen leesett hóval borított utakon (true story), szóval, hogy ez lenne a biztonságosabb. Sokkal nagyobb biztonságban érzem magam a nyeregben már csak az influenza-járvány miatt is. Egyébként 7 éve biciklizem a fővárosban szinte minden nap, és egy balesetem sem volt. A rizikós helyzeteim abszolút többsége a gépjárművezetők figyelmetlensége, kresz-nem-ismerete, sőt, leggyakrabban szándékos veszélyeztetése miatt volt.

- És a levegő, az a sok szmog meg kipufogógáz.

Kutatások bizonyítják, hogy gyalogosként ez is rosszabb, mivel ugyanaz a távolság több időbe telik, a járókelők tovább is tartózkodnak a szmogban. A londoni metróban pl. kifejezetten magas a levegő korom- és széntartalma. Autóban ülve sem jobb a helyzet, sőt, így még fokozódik a légszennyezettség is. A kerékpározás végeredményben még a szennyezettebb levegőjű városokban is egészségesebb.

- Nem nagyon fárasztó? 

Mostanában, már csak a téli időjárás miatt is, sokat békávézom. A telefonom mérései szerint ebben a hónapban átlag 7400 lépést tettem meg egy nap, ez több, mint 5 és fél kilométernek felel meg. De ezen a héten kétszer is 10 000 lépés fölött voltam, ami pedig már 8 km. Ez nem kirándulás, hanem megállótól megállóig, haza, munkába, boltba stb. gyaloglás eredménye volt. Ha bringával megyek, akár csak a megállókig, sokkal egyszerűbb dolgom van, ráadásul nem kell cipelnem a szatyrokat, táskát, mert ott a kosaram és a csomagtartóm, ami nem kis segítség egy alsó hangon 15 kg-os testsúlynövekedés esetén.

Pro tipp:

Öltözz az időjárásnak megfelelően és mindig gondoskodj kellő folyadékról. Csak vicceltem, a várandós nők nem buta gyerekek, ezek felesleges tanácsok. Tényleg hasznos tipp: magasra állított kormány mellett kényelmesebben elfér a nagy has, ilyen szempontból a Bubi pl. tök ideális, már csak amiatt is, mert képtelenség vele száguldozni.

 

 

terhes_pikto_bringa.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://cyclechic.blog.hu/api/trackback/id/tr3014586546

Cycle chic

A bicikli nem egyszerűen közlekedési eszköz, hanem egy igazi stíluselem. Nem kér kompromisszumot, nem kell hozzá öltözni, hiszen maga öltöztet. És még a városokat is jobbá teszi. 

 

 

Van képed? Küldd el a cyclechicdothu [at] gmail [dot]com címre. Ha küldesz képet, egyben elfogadod, hogy utómunkázhatjuk.

Copenhagen Cyclechic

 

Címkék

andrássy (51) bad (33) bajcsy (66) bam (47) bicikli (156) budapest (806) cargo (43) critical mass (68) csaj (890) csajok (99) csizma (75) csomagtartó (71) cyclechic (113) divatbemutató (54) dupla (30) elegáns (102) eső (40) farmer (61) felvonulás (67) fiú (153) fixi (48) fotópályázat (35) gyerek (88) gyerekülés (33) harisnya (40) hátizsák (47) (30) ing (55) kabát (63) kalap (38) kesztyű (30) kiskörút (114) kosár (198) közbringa (33) külföld (78) kutya (44) lakat (31) lány (322) magassarkú (137) margit (52) margit híd (31) napszemüveg (125) (92) nyár (306) öltöny (73) ősz (276) pasi (469) pasik (31) programajánló (44) sál (100) sapka (94) szállítás (31) szoknya (149) táska (112) tavasz (367) tél (259) videó (112) virág (42) zakó (30) Címkefelhő
süti beállítások módosítása