Hungarian Cycle Chic

Stílusos bringások, bringás stílusok.

Ülj fel, aztán tekerj!

Most jött el az a pont, hogy nyúlsz a telefonért és felhívod anyádékat, hogy ugye ott van még a sufniban a bringád, mert elhoznád Pestre? De nem, mégse, jön a tél… Milyen tél? Tavaly is alig volt már hó. Vagy akkor inkább a villamosmegállóban fagysz meg? Na ugye, így legalább még mozogsz is valamit. Apropó, mást most már úgyse nagyon sportolhatsz. Meg hogy nincs zuhanyzó a munkahelyen… De hát hónapok óta homeoffice-ban vagy! Akkor tényleg mehet a "call mama", hajrá, nem fogod megbánni!

DSC02744.jpg

A rákészüléshez összeszedtük röviden, hogy mire érdemes figyelmet fordítanod. Ha a bukletek rajongója vagy, itt találsz egy szuper összefoglalót kezdő bringásoknak a Magyar Kerékpárosklub kiadásában. Alább pedig saját tapasztalatok és hasznos linkek következnek.

Először is, ne parázz. A bringás közlekedés minősége sokat javult az elmúlt évben, a vírushelyzet felgyorsította a régóta várt kerékpáros fejlesztéseket. Nézz körül a környékeden, lehet, meg fogsz lepődni hány új bringasáv, kerékpárosoknak kétirányúsított utca vagy forgalomcsillapított útszakasz létesült.

Legyél tisztában a közlekedési szabályokkal, ezzel a saját biztonságérzeted is növeled, magáról az általános biztonságról nem is beszélve. Az nem kifogás, hogy bringásoknak nem kötelező a kresz, gyerekként megtanulhatod, hogy nem megyünk át a piroson, most megtanulod, hogy mi a jobbkézszabály, vagy hogy jobbról is előzhetsz álló kocsisort (ha van minimum 1 m-nyi helyed erre). A Kerékpárosklub fent említett Kisokosa segít neked eligazodni.
img_20180216_111700_295.jpgFotó: Huszthy Zita

Ide kapcsolódik a minimum kötelező felszerelések beszerzése. Tehát, legyen első és hátsó lámpád, prizmáid, csengőd (komolyan, hidd el, hasznos is!) és két egymástól független féked. Ennyi, ami a városban (lakott területen) kötelező. Ennek részleteiről szintén a Kisokosban olvashatsz. A lámpák erősségén ne spórolj, legyél mindig jól látható. Ezen kívül persze legyen egy jó lakatod és bármi egyéb, ami számodra kényelmesebbé vagy hatékonyabbá teszi a bringázást. De alapvetően nem kell vagyonokat költened rá. Az első kerékpáromat 15 000 forintért vettem és ezután 3 évig nem vettem BKV-bérletet.

>Szerezz be az időjárásnak megfelelő ruházatot, őszre és télre egy jó eső- és szélálló kabátot, vastag kesztyűt és sapkát valamint térdmelegítőt. De itt se verd felesleges költségekbe magad, nem kell a legpróbb technikai felszerelés. A lényeg, hogy kényelmes legyen, ne hűlj ki, ne ázz nagyon szét és ne akadjon semmi a küllők közé (vagy szerelj fel szoknyavédőt). Már évek óta nem a hó és a jég a téli bringázás fő ellensége. A latyak elleni védekezés hatékony eszköze lehet a sárhányó és a láncvédő, illetve egy esőnadrág.

Hátizsák, csomagtartó, kosár, pók és kis túlzással költözködni tudsz, de legalábbis egy zsugor vizet vagy 50 guriga wc-papírt hazaszállítani. Erről a témáról aztán a futároknak is lenne mit mesélni.

oltonyvivos.jpeg

Kérd meg egy rutinosabb ismerősöd, hogy tekerjen veled pár kilométert a városban, de a youtube-on is találsz goprós videókat bizonyos útvonalakról. A Kerékpárosklub készített útvonalvideókat az épp felújítás alatt lévő hármas metró középső szakaszáról, Óbudáról, de Sebők Máté ott.vagyunk.mar nevű szuper insta-oldalán meg aztán bőven találsz muníciót.

Keress megfelelő helyet a bringádnak, ahol éjszaka tárolhatod. Ha emeleti lakásban laksz és naponta használod, nézz körül az udvaron. Ha nincs fedett hely, használj ponyvát. Még az is lehet, hogy a társasházadban biztonságos és fedett tároló áll a lakók rendelkezésére. Legyen egy jó zárad és a lámpákat, könnyen mozdítható felszereléseket ne hagyd a bringán, ha magára hagyod.

Hegyes-völgyes környéken laksz? Ez érdekelhet: október végétől lehet pályázni elektromos rásegítésű kerékpárok vásárlási támogatására.

Vizuális típus vagy? Akkor ezt a sorozatot neked találták ki.

Szóval akkor hajrá, üdv a klubban! Sőt, ha igazán komolyan gondolod, akkor üdv a Magyar Kerékpárosklubban!

babaval.jpgFotó: Szekér László

A bejegyzés trackback címe:

https://cyclechic.blog.hu/api/trackback/id/tr8816287066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cycle chic

A bicikli nem egyszerűen közlekedési eszköz, hanem egy igazi stíluselem. Nem kér kompromisszumot, nem kell hozzá öltözni, hiszen maga öltöztet. És még a városokat is jobbá teszi. 

 

 

Van képed? Küldd el a cyclechicdothu [at] gmail [dot]com címre. Ha küldesz képet, egyben elfogadod, hogy utómunkázhatjuk.

Copenhagen Cyclechic

 

Címkék

andrássy (51) bad (33) bajcsy (66) bam (47) bicikli (156) budapest (806) cargo (43) critical mass (68) csaj (890) csajok (99) csizma (75) csomagtartó (71) cyclechic (113) divatbemutató (54) dupla (30) elegáns (102) eső (40) farmer (61) felvonulás (67) fiú (153) fixi (48) fotópályázat (35) gyerek (88) gyerekülés (33) harisnya (40) hátizsák (47) (30) ing (55) kabát (63) kalap (38) kesztyű (30) kiskörút (114) kosár (198) közbringa (33) külföld (78) kutya (44) lakat (31) lány (322) magassarkú (137) margit (52) margit híd (31) napszemüveg (125) (92) nyár (306) öltöny (73) ősz (276) pasi (469) pasik (31) programajánló (44) sál (100) sapka (94) szállítás (31) szoknya (149) táska (112) tavasz (367) tél (259) videó (112) virág (42) zakó (30) Címkefelhő
süti beállítások módosítása