Hungarian Cycle Chic

Stílusos bringások, bringás stílusok.

CycleChic.hu on tour: London 1. rész

- You know fish, chips, cup of tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins: London! (Cousin Avi, in:Snatch)

A cyclechic.hu on tour újabb epizódja Berlin után Londont mutatja be nektek. Az angol fővárost, ahol a polgármester vezetésével nagy (vissza)bringásítás folyik, ahol az öltönyös bankár és a fixis punk futárok egymás mellett állnak a piros lámpánál felfestett bringás felállóban. Rossz kaja, szar idő, elviselhetetlen forgalom? Hát nem, és még Mary Poppins is bringán repked.

Ken Livingstone volt polgármester bevezette a dugóadót (erről mindent megtudhatsz a dugodij.hu-n), ami óta csak a piros emeletes buszok torlódnak a belvárosban. Ma pedig ennek köszönhetően már a városi felületek 1/3-át veszik vissza az autóutaktól, és teszik újra élő városi térré. És ide kapcsolódik a bringás közlekedés felfuttatása is. Egyszerre felülről vezérelve, és a mindennapi bringás örömök által alulról táplálva.

Ezt hogyan teszik? Először is a bringázás felügyelője a Transport for London, azaz nem más, mint a cég, aki a helyi BKV-t is működteti. Ők pedig a bringázásra nem mint útban lévő kétkerekűként, hanem jó közlekedési kiegészítőként tekintenek, és nagyban is kampányolnak mellette. A TfL kiadott egy kiskátét a városi bringázáshoz. Alap, de hasznos infók kezdőknek, magyarul a Kerékagyon.

Boris Johnson polgármester pedig elkötelezett bringásnak tartja magát. De nem csak tartja, teszi is. Új programjuk a bringasztrádák kialakítása, amik majd széjjelszelik a várost, plusz egy városi kölcsönzőrendszer kialakítása. Aki nem hiszi, nézze meg kocós Boris videóját.

Milyen Londonban bringázni? Már most vannak várost átszelő útvonalak, különféle infrastrukturális megoldásokkal. Elkülönített bringautakat, és főleg járdára festett sárga csíkokat szerencsére nem láttam. Annál több viszont az előretolt felálló a könnyű induláshoz és kikanyarodáshoz. Jól indulnak így a bringásítással, hiszen nincsenek rossz példákba szorított bringások. Könnyen tanulja a város a közös útfelületek használatát,  járdán biciklizés se nagyon van. Az út mindenkié. A buszsávok nyitottak a bringásoknak, és tele a város tárolókkal, ahonnan csüngenek a bringák hegyei. Épp ezért sok helyen külön tiltják is a korlátokhoz, kerítésekhez lakatolást. Erre jobb is odafigyelni, különben jön a flex, te pedig fizethetsz. Még több bringás, infrastruktúrás, nem kizárólag chic-es képért nézd ezt az albumot

Londonban az egyik legfeltűnőbb, hogy a város minden részén bringáznak, és a legkülönbözőbb emberek ülnek a biciklin. De erről majd később... Egy dolog viszont egységes: ahogy vigyáznak a bringára. Minden biciklit egy vagy két u-lakattal kötnek ki, a Pesten oly népszerű, de semmit sem érő sodrony és gerinclakatok nagyjából csak az első kerék külön rögzítésére használatosak. Ez pedig a szakadt és a fenszi bringákra egyaránt jellemző. Hiszen mivel mennének haza, ha ellopják? Június végén épp hőriadó volt, a metró elviselhetetlen, ki ne akarná, hogy szél hűsítse a testét a lakás, vagy a délutáni sörözés felé tekerve?

Londoni összeállításunk, mesélésünk, bringás helyzetjelentésünk még több képpel és történettel holnap folytatódik, nézz vissza!

A bejegyzés trackback címe:

https://cyclechic.blog.hu/api/trackback/id/tr491271576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cycle chic

A bicikli nem egyszerűen közlekedési eszköz, hanem egy igazi stíluselem. Nem kér kompromisszumot, nem kell hozzá öltözni, hiszen maga öltöztet. És még a városokat is jobbá teszi. 

 

 

Van képed? Küldd el a cyclechicdothu [at] gmail [dot]com címre. Ha küldesz képet, egyben elfogadod, hogy utómunkázhatjuk.

Copenhagen Cyclechic

 

Címkék

andrássy (51) bad (33) bajcsy (66) bam (47) bicikli (156) budapest (806) cargo (43) critical mass (68) csaj (890) csajok (99) csizma (75) csomagtartó (71) cyclechic (113) divatbemutató (54) dupla (30) elegáns (102) eső (40) farmer (61) felvonulás (67) fiú (153) fixi (48) fotópályázat (35) gyerek (88) gyerekülés (33) harisnya (40) hátizsák (47) (30) ing (55) kabát (63) kalap (38) kesztyű (30) kiskörút (114) kosár (198) közbringa (33) külföld (78) kutya (44) lakat (31) lány (322) magassarkú (137) margit (52) margit híd (31) napszemüveg (125) (92) nyár (306) öltöny (73) ősz (276) pasi (469) pasik (31) programajánló (44) sál (100) sapka (94) szállítás (31) szoknya (149) táska (112) tavasz (367) tél (259) videó (112) virág (42) zakó (30) Címkefelhő
süti beállítások módosítása