Hungarian Cycle Chic

Stílusos bringások, bringás stílusok.

A mindennapos közlekedés Tokió városában - jelentés a kerékpárbarát Japánból

Május elején jártam Tokióban a világ legnépesebb városában, ahol a főváros nappali népessége a városba érkezők miatt (egy egész Budapesttel) 2,5 millióval, kb. 14,5 millióssá nő. Itt is nagyon népszerű a kerékpár, mint közlekedési eszköz, a metró után a 2., és ez érthető is egy ilyen méretű városban. Az autó drága mulatság: a lakásokhoz tartozó parkolóhely havi díja magas, a parkolás a városban horribilis összeg és a tömeg miatt nem lehet haladni. Így viszonylag lassú a forgalom ezért nincs is igazán dugó. A lakosság 71%-a 15-64 év közötti, 12%-a pedig 14 év alatti, tehát érthető, miért is ilyen népszerű a bicikli! Nekem is volt bicajom és evvel nyomultam egész idő alatt, természetesen a chic tudósítás sem marad el!

Egy kis ízelítő a feelingből...

 

Japánban az öltözködés sokkal extrémebb, mint itthon, tulajdonképpen bármiben ki tudsz úgy menni az utcára, hogy nem fognak őrültnek nézni és senki sem fog megbámulni.Itt mindennapos a pink-zöld haj, az arcmatricázás, a Loliták, a Gothic, és minden, ami más, mint a megszokott. Így nem volt nehéz fotózni, jött a téma magától...

Az elegáns mellényes, nyakkendővel nagy kedvenc, eklektikus, mégis nagyon egyben van! Nem ciki a pink egy fiúnak és a lányosabb öltözködés sem a nemi hovatartozásra utal. Tekerés után pedig egy gyors púder és mehet tovább a nap!

  A legjobb, hogy szinte bárhova lerakhatod a bicajodat, így általában tömött sorokban állnak a boltok előtt a cangák. Persze ha nincs lekötve akkor sem viszik el, ugyanis itt nincs lopás... amíg bemész a boltba a kosárban maradhat a cuccod, senki sem fogja kivenni, de bármidet is hagyod el, az tuti, hogy előkerül és nem vitte el senki! A zöld bicajt a tulaj nekitámasztotta a korlátnak, rátette a kesztyűjét és kb. 10 perc múlva tért vissza. Azért ez annyira jó...

 Tokióban nagyon jó a közbiztonság, este sincs veszélyben az ember, senki nem fogja lecsavarni a kerékpárjáról, nem csoda, ha akad egy-két gyöngyszem.

 A kis lakások és szűk helyek miatt egyre népszerűbb az összecsukható bicikli, amit persze meg lehet spékelni egy kellően bohém igazi hippi stylinggal.

 Vásárolni pedig nagyon lehet... itt aztán tényleg minden van (mint tudjuk még vákumcsomagolt tinibugyi is). Ezért a sapkáért szerkesztőtársam asszem nagyon odalenne, de a bicaját letámasztott lány(é) sem rossz.

 A fiúk ugye itt bevállalósabbak, náluk fontosabb, hogy egyedi legyen a szerkó, no meg a bicaj!

 Azért azt gondolom, ha nálunk is jobban megoldott lenne a biztonságos kerékpár tárolás, akkor többen választanák a bicajt a munkába menet! Mivel óriási városról beszélnünk, sok ember metróval tud eljutni a távolabbi pontokra, de az állomásig kerékpárral jut el, így minden állomásnál van megörző is, a nagyobb csomópontoknál pedig óriási géppel koordinált tárolóház üzemel.

 

Itt az üzleti szférában sem ciki kerékpárral járni, tehát az öltöny, a kosztüm-magassarkú kombó mindennapos viselet! És ha esik az eső, sebaj megoldják és még egy Galliano kirakatmustrára is van idő a designer paradicsomban Omotesandon.

 Tokió nem csak többsávos utakból áll, rengeteg a kis utca. A kerékpár út kérdése pedig egyszerű megoldásokban rejlik: a kerékpár sávot szélesebb utakon a járda mellett oszlopokkal elkerített részen alakították ki, de a legtöbb úton és a kis utcákban nincs patkás, szintkülönbséges járda, egy szintben van az egész út és csak fel van festve ez a közös biciklis és gyalogos út, így a bicikliseknek könnyű kikerülni a gyalogosokat, de az autósoktól sem kell félni, mert mindenki higgadtan és figyelmesen vezet!

 És a bukósisak kérdése??? Mert ugye biciklizni nagyon veszélyes... lássuk ők hogyan gondolják (az viszont igaz, hogy ott jobban is figyelnek egymásra)

A bejegyzés trackback címe:

https://cyclechic.blog.hu/api/trackback/id/tr832013131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cycle chic

A bicikli nem egyszerűen közlekedési eszköz, hanem egy igazi stíluselem. Nem kér kompromisszumot, nem kell hozzá öltözni, hiszen maga öltöztet. És még a városokat is jobbá teszi. 

 

 

Van képed? Küldd el a cyclechicdothu [at] gmail [dot]com címre. Ha küldesz képet, egyben elfogadod, hogy utómunkázhatjuk.

Copenhagen Cyclechic

 

Címkék

andrássy (51) bad (33) bajcsy (66) bam (47) bicikli (156) budapest (806) cargo (43) critical mass (68) csaj (890) csajok (99) csizma (75) csomagtartó (71) cyclechic (113) divatbemutató (54) dupla (30) elegáns (102) eső (40) farmer (61) felvonulás (67) fiú (153) fixi (48) fotópályázat (35) gyerek (88) gyerekülés (33) harisnya (40) hátizsák (47) (30) ing (55) kabát (63) kalap (38) kesztyű (30) kiskörút (114) kosár (198) közbringa (33) külföld (78) kutya (44) lakat (31) lány (322) magassarkú (137) margit (52) margit híd (31) napszemüveg (125) (92) nyár (306) öltöny (73) ősz (276) pasi (469) pasik (31) programajánló (44) sál (100) sapka (94) szállítás (31) szoknya (149) táska (112) tavasz (367) tél (259) videó (112) virág (42) zakó (30) Címkefelhő
süti beállítások módosítása