Hungarian Cycle Chic

Stílusos bringások, bringás stílusok.

Arany, bronz és recycle bringás szobrok világszerte

Nagyjából lehetetlen küldetésre vállalkozik, aki összeszedné, hány alkotásban szerepel bicikli, hány művésznek adott ihletet mint közlekedési vagy sporteszköz.
A Copenhagenize.com elkezdte gyűjteni a világ legjobb bringás szobrait és azóta csak ömlenek az újabbak kommentben. Várjuk a tippeket itt is, vagy Twitteren a #bikemonument hashtag alatt.

Ezek és saját gyűjtésünk alapján válogattunk most nektek.

A koppenhágai időjós

 

 

 

 

 

 

 

 


Dánia fővárosában, a Hans-Christian Andersen sugárúton egy torony tetején két aranyszínű alak figyel a városra. Mármint a város rájuk. A Einar Utzon-Frank tervei alapján 1936-ban emelt szobrok ugyanis az időjárás- jelentést mutatták a főtér népének. Jó idő esetén a 3,5 méteres biciklis lány jött elő a toronyból, ha pedig rossz idő volt várható, egy hölgy esernyővel és kutyával.

(fotó: Mikael Colville Andersen)

Szintén koppenhágai az ismeretlen szobrász alkotta kisfiú:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aseaströmmen

Bengt-Göran Broström szobor-kompozícióját 1989-ben avatták fel a svédországi Västerås főterén. A szobor neve az ASEA (svéd állami elektromossági vállalat) és a sodrás szavakból állt össze, arra emlékszik, hogy régen, mikor a cég volt a fő munkaadó, mennyien tekertek munkába minden nap. A Copenhagenize szerint egyébként ma is 30% körüli arányban járnak biciklivel a város lakói.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

't Zand szökőkútja

A furcsa nevű térről elnevezett alkotás a belga Bruges-ban található. Stefaan Depuydt és Livia Canestraro szoborcsoportja a bringázókkal csak egy negyede az 1985-86-ban épült szökőkút körüli szoborcsoportnak. Ha jól megnézzük, a bal hátsó bicikli csomagtartójában egy kisgyerek üldögél. (fotó: wout86)


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az életvidám bringás lány

A szingapúri botanikus kert '87-ben három bronzszobrot kapott ajándékba a korábban Spanyolországban, Franciaországban és Portugáliában szolgált David Marschall nagykövettől. Az angol Sydney Harpley itt elhelyezett többi alkotása itt nézegethető.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bicikli obeliszk

Ilana Spector és Mark Grieve 2010-ben emelt Cyklisk névre hallgató obeliszke bejárta a blogokat. A kaliforniai Santa Rosában emelt 19 méter magas és 340 vázból készült torony ironikusan a város és a Nissan közreműködésével jött létre, de célja a környezetvédelmet és civil összefogást volt hivatott hirdetni, hiszen a bringákat felajánlásokból "öntötték össze."

(fotó:tonyjcase)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Emlékmű a pedál feltalálóinak

Franciaországban, Bar le Duc településen találták fel a Micheaux testvérek a biciklire szerelhető pedált és váltót. Nekik állít emléket a duci kisfiú, aki ezúttal nem pisil.

(fotó:superstock.com)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bicikliző ember esernyővel

Hága, Hollandia. 

(fotó:celesteh)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sellők triciklivel (?)

Athénban látható ez a bicikli ihletésű csajos szobor, részleteit nem ismerjük, de impozáns.

(fotó:kostis.melanine)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Világító bringák

Berlinben található két bicaj elég egyszerű megfogalmazása az alkotásnak. Egyszerűen beleállították őket egy medencébe, világítást kaptak és hopp ott vannak ismerőseink berlini turistafotói között.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Hamburgi postásasszony

Nem tudjuk, hogy az ő biciklije többe került-e, mint anno a postásbicikli-tender, de tetszik nekünk. Több nőt a postás biciklikre!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Békéscsabai körforgó

Békéscsaba belvárosáról is találtunk a neten egy képet. Sajnos nem tudjuk, ki, mikor és miért tervezte, építette ezt a műalkotást, sőt azt sem tudjuk kiolvasni, mi van beleírva, de gyerekként tuti ebben köröznénk naphosszat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kinetikus szobor Budapesten, a Dunában

És mi maradt Budapestnek? Két és fél éve óriási mém lett Kecskeméti Zoltán vizuális próbálkozásából, aminek nem is volt különösebb célja. Pár nap alatt több mint százezren nézték meg a videót, még facebook csoport (de rég volt:) is alakult a megszületésének érdekében. Persze a dologból nem lett semmi, de mi dobnánk egy lájkot, hogy megszülethessen egy ilyen.

Tuti, hogy világhíresek lennénk vele!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cyclechic.blog.hu/api/trackback/id/tr953158870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cycle chic

A bicikli nem egyszerűen közlekedési eszköz, hanem egy igazi stíluselem. Nem kér kompromisszumot, nem kell hozzá öltözni, hiszen maga öltöztet. És még a városokat is jobbá teszi. 

 

 

Van képed? Küldd el a cyclechicdothu [at] gmail [dot]com címre. Ha küldesz képet, egyben elfogadod, hogy utómunkázhatjuk.

Copenhagen Cyclechic

 

Címkék

andrássy (51) bad (33) bajcsy (66) bam (47) bicikli (156) budapest (806) cargo (43) critical mass (68) csaj (890) csajok (99) csizma (75) csomagtartó (71) cyclechic (113) divatbemutató (54) dupla (30) elegáns (102) eső (40) farmer (61) felvonulás (67) fiú (153) fixi (48) fotópályázat (35) gyerek (88) gyerekülés (33) harisnya (40) hátizsák (47) (30) ing (55) kabát (63) kalap (38) kesztyű (30) kiskörút (114) kosár (198) közbringa (33) külföld (78) kutya (44) lakat (31) lány (322) magassarkú (137) margit (52) margit híd (31) napszemüveg (125) (92) nyár (306) öltöny (73) ősz (276) pasi (469) pasik (31) programajánló (44) sál (100) sapka (94) szállítás (31) szoknya (149) táska (112) tavasz (367) tél (259) videó (112) virág (42) zakó (30) Címkefelhő
süti beállítások módosítása