Hungarian Cycle Chic

Stílusos bringások, bringás stílusok.

Mitől lesz jobb Budapest? - TEDxYouth@Budapest klubest

Július 28-án újra TEDxYouth@Budapest klubest, amelynek terítékén a jövő Budapestje. Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója, Magyarósi Csaba az Egy Nap a Városban blog szerkesztője, Sinya a Critical Mass szervezője, László János a Magyar Kerékpárosklub elnöke és Smiló Dávid az Építész Szakkollégium elnöke a közönség segítségével vázol fel egy élhető fővárosi jövőképet. Kiindulópontunk pedig a világon egyedülálló bringás boom, egy alulról jövő folyamat, ami talán egyedüli civil sikertörténetként rajzolja újra az utcaképet. Az est házigazdája Halász Áron, a Cyclechic.hu biciklis életmód blog szerkesztője, TEDxYouth@Budapest előadó.

Gyere el, hozz egy ötletet, mondd el, szerinted mitől lenne jobb Budapest! A részvétel ingyenes.

Program:

A beszélgetésre László János és Sinka Károly személyében olyan résztvevőket hívtunk, akik a kezdetek óta a cselekvő szerepében vesznek részt a budapesti bringás forradalom létrehozásában és ennek szakmai képviseletében. Nagy örömünkre szolgál, hogy meghallgathatunk egy igazi aktort, Vitézy Dávidot, aki a BKK vezetőjeként dönt arról, hogy milyen irányba fejlődjön a város. A szakmai távolságtartást pedig Magyarósi Csaba a Goldenblog győztes Egy nap a városban blog szerzője és Smiló Dávid építészhallgató, az Építész Szakkollégium elnöke képviseli.

Szeretnénk, ha a közönség is bekapcsolódna a diskurzusba és hoznátok magatokkal egy lejárt BKV jegyet, bérletet, benzinszámlát vagy használt biciklialkatrészt, amire ráírnátok egy álmotokat a Ti ideális Budapestetekről. A felhalmozott ötletek a beszélgetés részét képezik majd!

Beszélgetőpartnerek:

Vitézy Dávid – a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója.
Pályáját a civil életben kezdte: 2002-től a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület munkacsoportjainak, igazgatóságának tagjaként, majd szóvivőjeként képviselte a tömegközlekedők érdekeit. 2007 és 2009 között a BKV Zrt. felügyelő-bizottsági tagjaként figyelte a társaság működését és több olyan korrupciós ügyet derített föl, melyek később büntetőeljárásokhoz vezettek. 2010-ben végzett közgazdászként az év őszétől lett az újonnan alakult Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója. Számos tanulmány mellett nevéhez fűződik az éjszakai buszhálózat fejlesztése, a busz-, troli- és villamoshálózatok átalakítása, a hajóforgalom újraindítása. A BKK vezérigazgatójaként az ő felügyelete alatt zajlik a rendszerváltás utáni Budapest legnagyobb reformja, mely a közösségi közlekedés mellett a parkolást, az útfelújításokat, a kerékpáros fejlesztéseket és a közúti közlekedést is új alapokra helyezi.
http://bkk.hu/

Sinka Károly, Sinya – A Critical Mass egyik feje, arca, a mozgalom ereje.
Hentesből lett kerékpáros futár és a hazai biciklis mozgalom egyik legismertebb figurája. Főbb jellemzői, hogy mindenhol ott van, mindenről van véleménye és ezt egyből el is mondja. Politikusokkal nem tárgyal, viszont a szavait hallva tízezrek rázták már a biciklijüket. A hangját mostanában a Kegyelemkettes punkzenekarban is kiereszti, legközelebb a beszélgetés utáni koncertjükön.
http://criticalmass.hu/

Magyarósi Csaba – Egy nap a városban szerkesztője.
Szűcs Ádámmal közösen alapított blogja nem az urbanizmus, inkább a pesti örömök, a város jobbik arcának megmutatására szakosodott. Ezt pedig nem kis népszerűséggel teszi, a blogjuk tavaly megnyerte a HVG Goldenblog helyi.érték kategóriáját. Tavaly egy bejegyzésben vallott arról, hogyan lett vérbeli autósból biciklis Budapesten: http://varosban.blog.hu/2011/05/17/biciklis_lettem_budapesten

László János – a Magyar Kerékpárosklub elnöke.
Míg Sinyáék a biciklit rázták a kapuk előtt, addig János fáradtságot nem ismerve magyarázta el politikusoknak és tervezőknek, hogy miért jó, ha a városban biciklisek közlekednek. 2006 óta a Kerékpárosklub elnöke, melyből azóta országos szervezet lett, szakértői nélkül szinte lehetetlen már utakat tervezni vagy felújítani. Céljuk, hogy több ezer tagot magában foglaló független civil szervezetként formálják a szemléletet nem csak a közlekedők, hanem a tervezők és városvezetők fejében. A Kerékpárosklub külön programokkal is részt vesz a Bringások Éjszakája eseményen.
http://kerekparosklub.hu/

Smiló Dávid - A műegyetem építészhallgatója, szerkesztő, műsorvezető, blogger, az Építész Szakkollégium elnöke.
2009 óta jelennek meg építészeti témájú írásai a 6b.hu-n, a Magyar Narancsban és egyéb építészeti nyomtatott és online lapokban. Érdeklődési köre a kortárs magyar kultúra, és az építészet kapcsolata, az építészeti írásosság és emlékezet. TEDxYouth előadása: http://www.tedxyouthatbudapest.com/hu-HU/Video/TedxYouth_Budapest_2011_Smilo_David_eloadas.aspx

Az est házigazdája: Halász Áron – moderátor, a Cyclechic.hu szerkesztője.
Bringás aktivista barátaival 2009-ben koppenhágai mintára indította a magyar Cycle Chic-et. A blog nem pusztán bringás streetstyle-ról szól, hanem célja, hogy még több embert ültessen biciklire. Az oldal indulása óta több biciklis divatbemutatót tartottak, országos kampányokban vettek részt, bejárták a hazai sajtót és egy egyre nagyobb nemzetközi hálózatnak lettek része. A helyszín a Cyclechic.hu fotókiállításával lesz feldíszítve.
http://www.tedxyouthatbudapest.com/hu-HU/Video/TedxYouth_Budapest_2011_Halasz_Aron_eloadas.aspx

Köszönjük a Bringások Éjszakájának a vendéglátást!

Addig is nézzétek meg a mi Budapest víziónkat:

I love Budapest. I bike Budapest. from Cyclechic hu on Vimeo.

A bejegyzés trackback címe:

https://cyclechic.blog.hu/api/trackback/id/tr234676859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cycle chic

A bicikli nem egyszerűen közlekedési eszköz, hanem egy igazi stíluselem. Nem kér kompromisszumot, nem kell hozzá öltözni, hiszen maga öltöztet. És még a városokat is jobbá teszi. 

 

 

Van képed? Küldd el a cyclechicdothu [at] gmail [dot]com címre. Ha küldesz képet, egyben elfogadod, hogy utómunkázhatjuk.

Copenhagen Cyclechic

 

Címkék

andrássy (51) bad (33) bajcsy (66) bam (47) bicikli (156) budapest (806) cargo (43) critical mass (68) csaj (890) csajok (99) csizma (75) csomagtartó (71) cyclechic (113) divatbemutató (54) dupla (30) elegáns (102) eső (40) farmer (61) felvonulás (67) fiú (153) fixi (48) fotópályázat (35) gyerek (88) gyerekülés (33) harisnya (40) hátizsák (47) (30) ing (55) kabát (63) kalap (38) kesztyű (30) kiskörút (114) kosár (198) közbringa (33) külföld (78) kutya (44) lakat (31) lány (322) magassarkú (137) margit (52) margit híd (31) napszemüveg (125) (92) nyár (306) öltöny (73) ősz (276) pasi (469) pasik (31) programajánló (44) sál (100) sapka (94) szállítás (31) szoknya (149) táska (112) tavasz (367) tél (259) videó (112) virág (42) zakó (30) Címkefelhő
süti beállítások módosítása